Waarom ik een Nest rookmelder heb gekocht

Log van Nest rookmelder.Sinds ik een huis heb gekocht heb ik ook rookmelders in huis. Over het algemeen op iedere verdieping en een koolmonoxidemelder bij de verwarmingsketel.

In 2018 heb ik na lang onderzoek op internet gekozen voor de Nest v2 rookmelder op batterijen. De aanschafkosten a 125 euro waren behoorlijk hoog. Maar rookmelders hebben een houdbaarheidsdatum dus deze op tijd vervangen kan zeker geen kwaad.

Nest was op dat moment al van Google en dan is privacy meteen een aandachtspunt. Mede omdat er een microfoon inzit. Nest zegt dat ze dit alleen gebruiken om het functioneren van de sensoren te testen. Na het lezen van vele websites toch maar besloten Nest te vertrouwen wat betreft de privacy.

De Nest rookmelder is een rook- en koolmonoxidemelder. Eigenlijk dus een twee in een. Hij valt onder de categorie slimme rookmelders omdat je hem op afstand kan beheren. Daarvoor verbind je het apparaat met jouw eigen wifi netwerk. Of je thuis bent of op vakantie maakt niet uit. De Nest app geeft de status van jouw rookmelder(s).

Nest rookmelder. Levensduur van 10 jaar.De Nest piept niet als er brand wordt gedetecteerd maar praat tegen de aanwezigen in het huis. Uit onderzoek is gebleken dat bij jonge kinderen een vrouwelijke stem veel beter werkt dan dat irritante harde piepgeluid. De rookmelder roept bijvoorbeeld om “Er is brand gedetecteerd in de keuken, verlaat de woning.”

De Nest heeft een levensduur van 10 jaar waarna hij vervangen moet worden. Door middel van een geel gekleurde ring wordt aangegeven dat de batterijen vervangen moeten worden. Een standaard rookmelder piept over het algemeen ’s nachts dat hij leeg is. De reden dat dit gebeurt komt door de dalende temperatuur waardoor een batterij leger lijkt.

Qua design kan je de Nest vergelijken met Apple. De verpakking en de rookmelder zelf zijn mooi ontworpen. Er is voor plastic als materiaal gekozen. Aluminium zou mooier zijn, maar is meteen ook zwaarder. In vergelijking met de standaard rookmelders is de Nest al een stuk zwaarder.

Test jij jouw rookmelder iedere maand? Vast niet, ik ook niet zoals zoveel anderen. De Nest test zich iedere maand zelf met een geluidstest en dagelijks worden de sensoren en WIFI verbinding gecontroleerd.

Een extra functionaliteit van de rookmelder is de nachtverlichting. Als je ’s nachts naar het toilet gaat schijnt hij subtiel bij.

In oktober 2019 heb ik een 2 verpakking Nest rookmelders gekocht. Deze waren in de aanbieding bij Coolblue waardoor ik maar 95 euro per stuk hoefde te betalen.

Als 1 product duurder is dan 2 producten, wanneer je het omrekent naar de stukprijs, dan zou je ervan uitgaan dat een 3 stuks verpakking nog goedkoper zou zijn. Maar die was 25 euro  duurder. Met andere woorden. Controleer de aanbieding goed en reken altijd even terug naar de stukprijs.

Inmiddels hangen er dus 3 rookmelders in mijn huis. Het geeft mij een veilig gevoel. Als het licht uitgaat in huis lichten ze groen op om aan te geven dat ze actief zijn. Natuurlijk blijft wel de vraag of het fijn is dat Nest via de app meld dat jouw huis brand staat wanneer je in Madrid op vakantie bent.

Waarom ik voor Nest gekozen heb:

  1. Rook- en koolmonoxide melder in 1
  2. Mooi design
  3. Batterijduur van 10 jaar die hij zelf controleert
  4. Op afstand te beheren via de app
  5. Praat als er brand is i.p.v. piepen

Heb je nog geen rookmelders? Dan is het zeker de moeite om hierin te investeren. Ja ze kosten geld, net als verzekeringen, maar ze zorgen wel voor een stuk gemak en veiligheid.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.