Wat is een VPN verbinding en hoe selecteer ik de beste?

Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat particulieren VPN hebben. De V staat voor virtual want een VPN is een virtueel en softwarematig iets dat je niet kan vasthouden zoals een toetsenbord of muis. De P staat voor private wat betekent dat de verbinding privé is. De N staat voor network om aan te geven dat het om een netwerkverbinding gaat. Eigenlijk is de volledige naam VPN verbinding, maar in de volksmond wordt meestal VPN gebruikt.

Als je zonder VPN gebruik maakt van internet dan ga je via een internet provider de digitale snelweg op. Heb je een abonnement bij Ziggo? Dan ga je via hun servers het internet op. Zij houden bij dat jij het internet opgaat en in theorie kunnen ze ook precies zien welke websites je bezoekt. Je hebt natuurlijk niets te verbergen, maar de gedachte dat een bedrijf weet wat je op internet uitspookt is niet altijd even fijn.

VPN is overigens geen nieuwe techniek die pas een paar jaar bestaat. Er wordt nu gewoon veel meer aandacht aan besteed wegens alle privacy schandalen in de wereld. Bedrijven gebruiken al jaren VPN om ervoor te zorgen dat medewerkers buiten het bedrijf een directe verbinding hebben met het kantoor. Medewerkers die vanuit huis op hun laptop werken via VPN gaan direct vanuit huis over het internet naar het bedrijf. Daar zit geen bedrijf tussen die kan zien wat die medewerker doet. De medewerker gaat vanuit het bedrijf pas het internet op.

Maar hoe kan dit nou interessant zijn voor particulieren? Voor jou kan het interessant zijn om jouw privacy te beschermen. We gaan even terug naar het Ziggo voorbeeld. Met een VPN verbinding ga je niet via Ziggo het internet op. Je gaat het internet op via een van de servers van de VPN aanbieder die jij gekozen hebt. Dit zijn er vaak duizenden. De VPN aanbieder is niet geïnteresseerd in wat jij doet op internet omdat ze aangeven jouw privacy te respecteren. Dat is ook hun verdienmodel.

Inmiddels zijn er tientallen aanbieders op de markt. Net als bij auto’s is de een beter dan de ander en de een duurder dan de ander. Maar hoe bepaal je nou wat de beste VPN is? Net als voor stroom, gas en pakketten heb je hier vergelijkingswebsites voor. Waarom zou je zelf alles gaan vergelijken als websites dit al voor je gedaan hebben. Een voorbeeld is VPN Totaal. Dit is een duidelijke en simpele website met een top 10.

Op het moment van schrijven is de beste VPN NordVPN. Je betaalt hier maar iets meer dan 3 euro per maand voor. Het kost dus niet veel om jouw privacy op internet te vergroten. CyberGhost staat op de tweede plek en is zelfs nog iets goedkoper. Maar CyberGhost heeft ook maar 4800+ servers terwijl NordVPN er 5.800 heeft.

Om het selecteren van jouw VPN aanbieder gemakkelijk te maken heeft VPN Totaal een vergelijker gemaakt. Door vinkjes te zetten wordt de lijst steeds korter.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.