Autostrada Motorsport Indoor Kart Clinic is leuk en leerzaam

Op donderdag 28 november heb ik samen met mijn vriendin meegedaan met een Indoor Kart Clinic van Autostrada Motorsport. Mijn vriendin had nog nooit gekart dus leek mij dit een origineel cadeau voor haar verjaardag.

We werden door instructeur Maarten Hermsen ontvangen bij de indoor kartbaan in Zaltbommel. Samen met 3 andere personen kregen we een korte toelichting hoe de avond eruit zou zien. Ondertussen stelde de andere instructeur Koen Bogaerts zich ook voor. Koen racet zelf met een BMW M4 GT4 in de European GT4 Series en Maarten kart zelf in- en outdoor.

Om 19 uur trekken we een jas met bescherming aan en passen we helmen totdat we de juiste maat gevonden hebben. Van Maarten krijgen we nog een setje handschoenen voor extra grip en omdat het op de kartbaan fris kan zijn. We beginnen eerst met een heat vrij rijden om ervaring op te doen met de kart en een starttijd neer te zetten. Mijn snelste ronde tijd ligt rond de 36 seconden.

In de eerste heat krijg ik de blauw vlag wat betekent dat er een snellere karter achter me zit. Het is de bedoeling dat ik ruimte maak zodat hij er langs kan. Ik kies ervoor om naar rechts te sturen aangezien links al de meeste ruimte vrij is. Helaas denkt hij dat ook en beukt me van achter waardoor ik met mijn kart hard tegen de zijkant knal. Hij steekt sportief zijn hand op en zegt sorry. De instructeurs zorgen er snel voor dat we weer verder kunnen rijden.

Vervolgens krijgen we 40 minuten theorie van Koen. Op een whiteboard legt hij de verschillende manieren uit hoe je een bocht kan nemen, wanneer je gas moet geven en wanneer je moet remmen. Om het luchtig te houden moet telkens iemand op het whiteboard de vraag van Koen beantwoorden door een lijn te trekken of een kruisje te plaatsen. Vooral de bochtbenadering is interessant. Je denkt te weten wat het goede antwoord is, maar na de uitleg kom je tot de conclusie dat je aardig verkeerd zit.

We gaan terug naar de kartbaan. Koen gaat rondjes rijden en ondertussen geeft Maarten aan waar we op moeten letten. Blijkbaar is het vanavond niet een avondje keihard gas geven en te laat remmen, maar bewust denken welke handelingen je aan het verrichten bent. Na de demonstratie gaan we zelf weer achter het stuur zitten. We gaan achter Maarten treintje rijden. Hij blijft heel de tijd voorop rijden zodat iedereen die erachter zit de ideale lijn kan volgen. De tweede karter laat zich telkens afzakken naar achteren zodat iedereen een keertje aan de beurt komt.

De volgende opdracht is om zelf de theorie en het rijden van de ideale lijn in de praktijk te brengen. Om het ons iets makkelijker te maken worden er pylonnen op de baan geplaatst om aan te geven wat de ideale lijn is. Dat werkt een stuk beter kan ik je zeggen. Maarten kart ondertussen ook mee en daagt je uit om hem te volgen. Wat een ervaring heeft die gast. Hij rijd en kijkt gewoon achterom. Als ik achterom zou kijken lig ik 2 seconden later ergens anders met de kart op me.

De laatste heat van de avond is een 12 minuten durende wedstrijd. Mijn kart blijkt defect te zijn waardoor ik een andere krijg. Ik mag wel van startplek nummer 1 vertrekken. Dat wordt  grappig, want van de 5 personen ben ik op een na de traagste, waardoor ik na de eerste bocht al tweede lig. Moet eerlijk bekennen dat mijn nieuwe kart ook anders reageert. Hij is feller en slipt sneller uit de bocht. De eerste paar rondjes moet ik wennen maar daarna gaat het stukken beter.

In het café wordt de indoor kart clinic afgesloten met een drankje. Mijn snelste tijd tijdens de wedstrijd is 31 seconden. Door het toepassen van de theorie toch 5 seconden sneller geworden of lag het misschien aan de andere kart. Wat maakt het uit ik heb een toffe avond gehad.

Je kan natuurlijk met een groep vrienden leuk rondjes rijden op een kartbaan. Een keer een indoor kart clinic volgen is net zo gezellig en leerzaam.

Kosten: 45 euro per persoon
Duur: 19:00 – 22:30 uur (ongeveer)

Reserveer via Autostradamotorsport.nl

Foto van Indoor Kart Clinic.
Ik ben rechts onderin iets te druk bezig met mijn gordel…. – Foto: Maarten Hermsen Motorsport

2 reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.