Hoe selecteer ik een VPN aanbieder

Surfshark VPN logo.In een eerder blog kon je al lezen wat een VPN verbinding is en welke aanbieders er zijn. In dit blog lees je hoe je een VPN aanbieder selecteert. Een vrij nieuwe speler op de markt is Surfshark die volgens Trustpilot een score haalt van 4.3 uit 5 sterren. Dit bedrijf neem ik daarom als voorbeeld.

5 Eyes, 9 Eyes of 14 Eyes wet:
Surfshark Ltd. is gevestigd op de Britse Maagdeneilanden. Dit is heel belangrijk. Wel eens gehoord van de 5 Eyes, 9 Eyes of 14 Eyes wet? Dit heeft allemaal te maken met het uitwisselen van informatie tussen landen.

In de jaren 40 is de 5 eyes alliantie opgericht door de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Later is dit uitgebreid met Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Door de oprichting van deze alliantie is het mogelijk om informatie over de inwoners van het land met elkaar uit te wisselen.

Jaren later zijn de 9 Eyes samengesteld. Deze bestaan uit de eerdere 5 landen aangevuld met Nederland, Frankrijk, Denemarken en Noorwegen. De samenwerking tussen deze negen landen is wel minder intensief dan bij de 5 Eyes alliantie. Hierna is ook nog de 14 Eyes alliantie samengesteld. Die bestaat uit de landen in de 9 Eyes alliantie aangevuld met België, Italië, Duitsland, Spanje en Zweden. Deze 14 landen werken nog minder intensief met elkaar, maar ze kunnen wel data over inwoners met elkaar uitwisselen.

VPN wordt gebruikt om jouw privacy zoveel mogelijk te kunnen garanderen. Anderen mogen niet zien wat jij doet. Maar als de VPN aanbieder gevestigd zit in een van de eerder genoemde landen is de privacy niet 100%. Een land kan namelijk van de VPN aanbieder eisen om informatie over haar klanten te delen.

Surfshark VPN zit niet in een van de deze landen gevestigd. Dus geen land kan eisen dat ze informatie over hun klanten, jouw privacy dus, moeten delen.

Functies:
De meeste VPN aanbieders leveren alleen een versleutelde verbinding om jouw privacy te waarborgen. Bij Surfshark gaan ze een stapje verder door ook alle advertenties, trackers, malware en phisingpogingen te verwijderen. Je mag de VPN verbinding gebruiken op een onbeperkt aantal apparaten. Dit is handig want tegenwoordig heeft iedereen een computer, tablet en smartphone.

Het kan zijn dan bepaalde websites of apps niet juist werken als je deze via een VPN verbinding gebruikt. Een voorbeeld hiervan zijn mobiel bankieren apps. Deze controleren vanaf welk land je inlogt. Met een VPN verbinding kan dat telkens anders zijn, waardoor jouw bank dit verdacht kan vinden. Dit is op zich een logische actie van de bank. Je kan deze apps dan whitelisten zodat ze jouw eigen internetverbinding gebruiken.

Surfshark VPN houdt geen logboeken bij van wat jij doet. Wat ze niet weten kunnen ze ook niet delen of gebruiken voor andere doeleinden. Zelfs jouw eigen internet provider weet niet dat je een VPN verbinding gebruikt.

Youtube- of Vimeo video niet toegestaan in Nederland:
Heb je wel eens een Youtube- of Vimeo video willen bekijken die niet afgespeeld kon worden in Nederland? Als reden wordt dan gegeven dat de video alleen in bijvoorbeeld de Verenigde Staten bekeken mag worden. Vaak heeft dit met auteurs- of kopierechten te maken. Via een VPN verbinding lijkt het net of je in de Verenigde Staten het internet opgaat. Je kan deze video’s dan wel bekijken.

Kill switch:
Het is heel handig als een VPN aanbieder over een kill switch beschikt net zoals Surfshark dat heeft. Een kill switch is in het Nederlands een noodstopschakelaar. Denk aan de rode knoppen die je op machines in fabrieken tegenkomt. Druk die in en de machine staat stil.

Voor VPN verbindingen werkt dit vrijwel hetzelfde. Zodra de software van de VPN verbinding erachter komt dat de VPN verbinding niet meer werkt, of niet meer betrouwbaar is, wordt deze uitgeschakeld. Het gevolg hiervan is dat je niet meer kan internetten of streamen, maar jouw privacy is veilig.

Software voor een VPN verbinding:
Je hebt software nodig om de VPN verbinding op te zetten. Deze software zorgt ervoor dat jouw internetverbinding standaard via de servers van jouw VPN aanbieder lopen. In de meeste gevallen kan je deze gemakkelijk downloaden vanaf de website van de VPN aanbieder. Hierna hoef je de software alleen te installeren, in te loggen en je kan de VPN verbinding activeren. Let erop bij het selecteren van jouw VPN aanbieder of die alle apparaten en besturingssystemen ondersteund die jij gebruikt.

Abonnement:
Surfshark VPN biedt een abonnement aan met daarin alle functies. Het tarief dat je betaald is afhankelijk van de lengte van jouw abonnement. Koop je een maand, dan ben je duurder uit, dan wanneer je 24 maanden in een keer betaald. Deze abonnementen structuur komt je bij vrijwel alle VPN aanbieders tegen. De meeste VPN aanbieders bieden een 30 dagen geld terug garantie.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.