Letters en getallen in wachtwoorden duidelijker schrijven

Af en toe kom ik bij mensen over de vloer om computerproblemen op te lossen. Voor een aantal van die problemen heb je inloggegevens nodig voor bijvoorbeeld e-mail.

Vaak komen er dan briefjes tevoorschijn waar een gebruikersnaam en wachtwoord op staan die slecht leesbaar zijn. Soms nog doorgekrast met daaronder een ander wachtwoord.

Een onduidelijk wachtwoord.

Hiernaast staat een voorbeeld van een fictief wachtwoord. Het is mijn handschrift. Niet heel leesbaar, maar dit maakt het probleem meteen duidelijk.

Ik heb de letter A op 3 manieren geschreven. De eerste is overduidelijk een hoofdletter. Je zou zeggen dat de tweede ook een hoofdletter is en de derde een kleine letter. Beiden letters zien er wel hetzelfde uit op de hoogte na.

Kijk je iets verder dan zie je p00 staan of po0 of poo. Het juiste antwoord is p0O.

Zo zijn er nog een aantal letters die door verschillende manieren van schrijven als hoofdletter of juist niet als hoofdletter worden gezien.

Een duidelijker wachtwoord.

Niets is zo vervelend als inloggen niet lukt omdat een letter of cijfer verkeerd wordt geïnterpreteerd. Gelukkig kan deze onduidelijkheid weggenomen worden door een aantal regels te volgen.

Bekijk de volgende afbeelding en vergelijk die met de eerste. Ik heb de hoofdletters onderstreept en de 0 die je als o kan lezen een schuine streep gegeven.

De regels zijn dus:

  1. Hoofdletters onderstreep je
  2. Het getal 0 doorstreep je van linksonder naar rechtsboven

Als je de volgende keer bovenstaande regels toepast weet iedereen wat een hoofdletter of het getal 0 is.

Een andere oplossing is om wachtwoorden digitaal te bewaren. Dan zijn ze altijd goed leesbaar. Sla deze wel veilig op in Apple Sleutelhanger, LastPass of Keepass.

Een reactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.