Garmin Forerunner 235 HRM, het ideale hardloophorloge

Garmin Forerunner 235 HRM.
Bron: Coolblue.nl

Toen ik nog jong was ben ik op atletiek gegaan bij A.T.V. Scorpio in Oosterhout puur voor bewegen, plezier en gezelligheid. Sinds een jaar of 4-5 heb ik de smaak van het hardlopen te pakken en ben ik serieuzer gaan trainen met trainingsschema’s.

Mijn eerste sporthorloge was een TomTom Runner. Deze werd toen veel verkocht omdat deze goedkoop was. Je kon er je hardloopsessies mee registreren dus deze voldeed aan mijn eisen. Het was een poging van TomTom om de sportwereld te veroveren. Helaas is dit niet echt gelukt.

Het TomTom sporthorloge was wel beperkt. Je kon zien hoe ver je gelopen had en volgens welke route. Maar je kreeg verder geen feedback over de manier van trainen. Daarnaast liep hij steeds vaker vast. Ik ben daarom in 2018 overgestapt op de Garmin Forerunner 235 HRM die wel feedback geeft na een hardloopsessie.

Garmin is een bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in sporthorloges en navigatie. Ze bieden horloges van onder de 100 tot net geen 1000 euro aan. Sommige zijn voor hardlopen, andere voor zwemmen, fitness, triatlon of golfen. Ook horloges waarin sporten gecombineerd worden zijn beschikbaar.

De Garmin Forerunner 235 HRM is een fijn sporthorloge met hartslagmeter. Je kan hem heel de dag aan houden omdat hij ook jouw stappen registreert of slaap analyseert. Ik gebruik hem zelf vooral als stappenteller en tijdens mijn hardloopsessies of work-outs. Wat de slaap analyse betreft, als je stil in bed ligt, met je ogen open, denkt hij al dat je aan het slapen bent.

Door de vele mogelijkheden vond ik het wel wennen om het horloge te gebruiken. Inmiddels weet ik alle opties te vinden. Al mijn sessies registreer ik zodat ik die later kan bekijken in de gratis Garmin app. Synchroniseren gaat heel snel. Je hoeft maar in de buurt te zijn van jouw smartphone en de Bluetooth verbinding doet de rest.

In de Garmin app kan je de afstand, route, hartslag, zones, paslengte, hoogte en snelheid raadplegen. Je kan zien waar op de route je het zwaar had. Iedere hardloopsessie wordt beoordeelt met een score van 0-5 om aan te geven hoe intensief die was. Train je te intensief dan zal de app aanbevelen dit minder hard te doen want jouw lichaam moet zich ook kunnen herstellen.

Iedere dag berekent het horloge hoeveel stappen je zou moeten zetten. De meeste stappentellers staan vast op 10.000 stappen. Bij mij zit het tussen de 9.000 en 11.000 stappen. Ik train op maandag, woensdag en donderdag. Dan zet ik de meeste stappen. Garmin stelt altijd een minimaal aantal stappen voor om je te motiveren.

Hoe meer data de sporthorloge heeft hoe beter hij voorspellingen kan doen. Ik heb nog nooit een marathon gelopen, maar Garmin denkt dat me dit in 3:15:00 zou lukken. Daar wil ik graag voor tekenen.

Naast hardlopen en slapen kan je ook je gewicht en eten registreren. Het gewicht registreer ik iedere maand. Krijg je een mooi grafiekje. Eten registreren vind ik te veel moeite.

Iedere hardloopsessie begin ik met het activeren van de hardloop functie. Hiervoor hoef je maar twee keer een knop in te drukken. Er wordt dan eerst verbinding gemaakt via gps. Gebruik je het horloge vaak dan duurt dit minder dan 30 seconden. Nadat de gps gevonden is druk ik op start en begin ik met hardlopen.

De Garmin Forerunner 235 HRM is beschikbaar als vrouwen- of mannenmodel. Dit heeft te maken met de dikte van de pols. Ik heb hem in het zwart gekocht. Deze kleur is inmiddels niet meer beschikbaar. Door de vele gaatjes in de polsband kan je hem altijd op de juiste manier vastmaken zodat hij niet beweegt. Je hoort mensen wel eens klagen over huiduitslag door polsbandjes. Ik heb hier nog geen last van gehad.

Door je hardloopsessies te registreren kan je in de Garmin app ook badges verdienen. Dit werkt heel motiverend. Heb je een nieuw record op de 5 km gelopen, dan krijg je een badge. Heb je getraind om 6:00 in de ochtend, dan krijg je een badge. Zelfs op oudjaarsdag kan je een badge verdienen omdat je traint op de laatste dag van het jaar.

Is de Garmin Forerunner 235 HRM de moeite waard?
Ja, ik vind van wel. Ik ben er heel tevreden mee en mis op dit moment geen functionaliteiten. Ideaal voor de hardloper die serieus wil trainen. In 2018 heb ik 249,00 euro betaald voor dit horloge. Op dit moment betaal je er nog maar 175 euro voor. Dit is het zeker waard.

Bestel dit horloge

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.