Computer loopt vast door defecte geheugenbank

Probleem:
Een paar weken geleden werd ik door de kantinebeheerder van mijn atletiekvereniging aangesproken. Hij gaf aan dat de computer traag was en vroeg of ik ernaar kon kijken.

Vorige week had ik voor mijn training wat tijd over dus ik starte de computer op. Ik werd meteen beloond met een BSOD scherm zonder foutcode. Toen maar opnieuw opgestart, waarna de computer meteen vastliep. Ik heb hem hem toen mee naar huis genomen om verder te onderzoeken.

Thuis heb ik de computer weer opgestart. Nu starte hij helemaal op tot het Windows 10 bureaublad. Alleen liep hij weer vast. Hij reageerde niet op het toetsenbord of de muis. De computer wilde het BIOS ook niet openen of opstarten van een Windows 10 herstel cd. Het lag dus niet aan Windows 10. Het moest iets met de hardware zijn.

Oplossing:
Ik heb de kast open gemaakt en gecontroleerd of ik geen vreemde dingen zag. Geen ventilatoren die niet meer werkten of kabels die loshingen. Voor de zekerheid alle aansluitingen aangeduwd. Dit alles loste het probleem niet op.

Er zat 2 x 2GB RAM geheugen in. Als test heb ik de eerste geheugenbank leeggemaakt. Hierna starte de computer weer op en reageerde ook op het toetsenbord en de muis. Om uit te testen of het geheugen of de geheugenbank kapot was heb ik het geheugen van de tweede naar de eerste geheugenbank verplaatst. Toen was het probleem weer terug.

Als laatste test heb ik het geheugen dat origineel in geheugenbank 1 zat in geheugenbank 3 geplaatst. Op deze manier zat het geheugen nu in bank 2 en 3. Weer de computer opgestart en ook nu was het probleem verdwenen. Geheugenbank 1 bleek dus defect te zijn.

4 reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.