Windows ProgramData map opschonen om ruimte vrij te maken

Heb je jouw computer al een jaar of vier? Dan heb je in die jaren software geïnstalleerd en mogelijk ook weer verwijderd. Een goed voorbeeld is de anti virusscanner. Misschien had je in 2017 G Data Internet Security, in 2018 BitDefender en de afgelopen twee jaar gebruik je de gratis internetbeveiliging van jouw provider.

Al die software laat sporen achter in de vorm van mappen en bestanden die ruimte kosten op de harde schijf. Het netjes deïnstalleren van de software via het Configuratiescherm is de juiste methode. Vervolgens kan je met CCleaner ook nog wat ruimte vrij maken door o.a. logboeken en tijdelijke bestanden te verwijderen.

Maar heb je weleens gehoord van de Windows map ProgramData op de C:\ schijf? Deze map is standaard niet zichtbaar en dat is omdat in die map programma instellingen worden bewaard. Het opschonen van die mappen en bestanden kan ervoor zorgen dat de computer niet meer juist functioneert.

Open de verkenner en klik twee keer met links op de Lokale schijf C:\. Zie je de map ProgramData niet? Klik dan boven in de adresbalk waar je ziet staan Deze pc > Lokale schijf C:. Typ vervolgens achter C:\ het woord ProgramData en druk op Enter. Nu zie je een lange lijst met mappen staan.

Zie je mappen staan van programma’s die je allang hebt verwijderd. Dan kan je die selecteren en opschonen. Zorg wel dat je het zeker weet, want verkeerde bestanden verwijderen kan ervoor zorgen dat de computer niet meer werkt. Maak daarom regelmatig een back-up. Twijfel je? Vraag dan een expert om advies.

WinDirStat helpt bij het opschonen van jouw computer.
Bron: windirstat.net

Ik vond op deze manier een G Data map die 2,5 GB groot was terwijl ik al 2 jaar lang Ziggo Veilig van F-Secure gebruik. Ook mappen van McAfee uit 2013 stonden nog in de ProgramData map. Je kan het gratis programma WindirStat installeren. Deze maakt visueel inzichtelijk welke mappen en bestanden veel ruimte verbruiken op de harde schijf.

Mappen die 100KB verbruiken verwijderen is leuk, maar mappen die meer dan 100MB verbruiken zijn veel interessanter. Je zal ook veel lege mappen vinden.

Natuurlijk is Windows 10 opnieuw installeren ook een optie. Vergeet dan niet eerst de productsleutel te achterhalen. Mogelijk heb je deze nodig om Windows 10 te activeren. Nadeel van deze methode is dat je ook je e-mailprogramma opnieuw moet instellen, Office moet installeren etc.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.