Controleer of jouw back-up harde schijf nog werkt

Back-up maken van bestanden is belangrijk.
Bron: Ikbenstil.nl workstation

Heb je een Windows computer dan maak je vast ook af en toe een back-up van jouw persoonlijke bestanden. Zonde om die belangrijke Word documenten en vakantiefoto’s te verliezen als de harde schijf in de computer kapot gaat.

Een back-up maken doe je altijd op een medium dat niet in de computer zit. Dit kan een externe harde schijf zijn of in de cloud met bijvoorbeeld Onedrive of Tresorit. De reden hiervoor is dat een computer in brand kan vliegen of gestolen wordt. In beiden gevallen ben je de bestanden kwijt.

Sommige gebruikers zijn daarom trots dat ze een back-up maken op een externe harde schijf. Maar deze externe schijf wordt ook gebruikt om gedownloade films te bewaren. Doe dit niet. Gebruik de back-up schijf puur voor het bewaren van back-ups. Koop voor films en andere bestanden een andere externe schijf. Deze zijn niet meer zo duur.

Je kan handmatig een back-up maken door een keer per week of per maand de externe schijf aan te sluiten. Daarna wordt deze weer netjes opgeborgen op een andere plek. Dit is wel de beste en veiligste manier. Maar het maken van een back-up is niet leuk. Daarom kiezen veel gebruikers ervoor de externe harde schijf permanent aan te sluiten en automatisch een back-up te maken. Dit gaat een stuk makkelijker. Alleen wordt de harde schijf meer gebruikt en slijt hierdoor harder.

Afgelopen week vroeg iemand of ik zijn back-up kon controleren of het nog allemaal goed werkte. Zijn externe harde schijf zat permanent aangesloten en het programma Cobian Back-up maakte iedere dag een kopie van alle bestanden. Alleen werkte de harde schijf al twee weken niet meer. Je kon ook niet meer bij de bestanden op de externe harde schijf.

De externe harde schijf zat in een behuizing die kapot was. Iets met de stroomtoevoer. De harde schijf zelf werkte nog toen deze aangesloten werd op een computer. Gelukkig kon dit probleem snel opgelost worden.

Controleer daarom ook of de externe harde schijf nog correct werkt. Kan je nog steeds bij de bestanden en geeft het back-up programma geen foutmelding. Een andere oplossing is om een back-up te maken op twee externe schijven. De kans dat beiden op hetzelfde moment kapot gaan is klein.

Maak je een back-up in de cloud dan heb je geen last van bovenstaande problemen. Maar om bij jouw bestanden te komen heb je wel een internetverbinding nodig. Sommige gebruikers zijn ook sceptisch over de privacy van hun data.

Ik zelf gebruik een oplossing in de cloud en een externe harde schijf.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.