Wanneer je atleten zeggen: woooh dan ben jij wel oud

Apple iPhone SE 32 gb.Twee keer per week geef ik in de avond atletiektraining bij A.T.V. Scorpio in Oosterhout. Heel leuk om als vrijwilliger training te geven aan een groep jongeren van 15-30 jaar. Het is een gezellige groep waar op recreatief niveau wordt getraind.

Veel jongeren komen daarom om met vrienden bij te kletsen. Sommige kennen elkaar van school en anderen van het vakken vullen bij de lokale supermarkt.

Zo af en toe vang je als trainer ook een gesprek op. Een paar maanden geleden ging het over smartphones. Iemand vertelde tijdens het speerwerpen dat hij een nieuwe iPhone X had. Leuk, ben je vast heel blij mee was mijn vraag toen ik langsliep. Hij knikte enthousiast. Het meisje dat naast hem stond vroeg aan mij “Tim wat was eigenlijk jouw eerst telefoon?”.

Ik begon te lachen en vertelde dat het geen smartphone was. Het meisje keek een beetje vragend dus ik vertelde verder. Mijn eerste telefoon was een Motorola. Dat merk kende ze wel en ik vertelde verder. Die had een externe antenne en je kon er mee bellen, smsen en een spelletje mee spelen. Hij had ook een klepje over de toetsen die je open moest klappen om te bellen. Dit werd ook wel een koelkast met diepvriesvak genoemd. Zij vertelde dat haar eerste smartphone een iPhone 6 was.

Inmiddels luisterde meer jongeren naar mijn verhaal. Net of dat ik geschiedenis aan het vertellen was en eigenlijk was dat ook wel zo. De reactie van het meisje was “woooh dan ben jij wel oud!”. Dit gevolgd door een glimlach omdat ze me niet wilde beledigen. Ik waardeer de eerlijkheid en moest er, net als de rest, ook om lachen.

In vergelijking met haar ben ik ook ouder, bijna 2x. De teller staat inmiddels op 32. Inmiddels heb ik ook al de nodige telefoons gehad hoor. Het is grappig om te merken dat de jongeren waar ik training aan geef opgegroeid zijn in de tijd van smartphones, Facebook en WhatsApp.

Hebben jullie wel eens van een diskette gehoord vroeg ik? Sommige knikten dat ze wel eens een plaatje ervan op internet hadden gezien. Ik vertelde dat ik dagelijks voor school gebruik maakte van diskettes toen ik zo oud was als hun. Oudere mensen kennen wel de melding als de diskette weer eens vol zat. Die jongeren uit mijn groep? Die doen alles op een USB stick of in de cloud. Wat is de techniek hard veranderd in 15 jaar…

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.