Dank je wel zeggen met meer dan alleen die 3 woorden

Een aantal jaren geleden heb ik van mijn ouders het boek Luisteren loont van Mark Goulston gekregen. Ik lees niet heel veel door gebrek aan vrije tijd. Pas in 2018 ben ik in dit boek begonnen. Moet eerlijk bekennen dat ik niet verwacht had dat dit boek zo interessant zou zijn.

Begin februari 2020 heb ik het uitgelezen en enorm veel theorie geleerd die ik nu in de praktijk probeer toe te passen. Het boek gaat over hoe je echt naar mensen leert luisteren en tot hen doordringt.

Het boek behandelt diverse onderwerpen met uitgewerkte cases. Elk hoofdstuk eindigt met een nuttig inzicht en opdrachten. Door het gehele boek heen kan je ook praktijkcases van Mark Goulston lezen. Het boek komt uit 2010 maar is nog steeds actueel.

Een belangrijk hoofdstuk dat veel indruk op mijn gemaakt heeft is “bedanken”. Je kent de situatie wel dat iemand iets voor je doet en dan zeg je “dank je wel”. Vaak gebeurt dit uit beleefdheid en het wordt ook wel transactionele communicatie genoemd. Jij doet iets voor mij en ik moet dan “dank je wel” zeggen. Natuurlijk is het zeggen van “dank je wel” beter dan helemaal niets zeggen.

De eerst volgende keer moet je jezelf eens afvragen waarom je “dank je wel” zegt. Wat heeft die ander gedaan waarom je hem of haar wilt bedanken en vertel dat. Dit zal de ontvanger nog meer waarderen dan alleen “dank je wel” en zoveel moeite kost het niet. Je wordt zelf ook bewuster van wat iemand voor jou heeft gedaan. De beleefdheid en transactionele communicatie wordt zo vervangen door een echt gebaar.

Een aantal voorbeelden:

  • Bedankt John dat je mijn pakketje aan wilde nemen, zo hoefde ik niet thuis te blijven
  • Dank je wel dat je mij geholpen hebt met training geven, de groep was groot vandaag
  • Bedankt dat je werk van mij overgenomen hebt, ik zou het anders niet redden

Natuurlijk hoef je niet elke keer iemand heel uitgebreid te bedanken. Maar ik denk dat de essentie van bovenstaand verhaal duidelijk is. Het gaat ook om een stukje bewustwording en vriendelijkheid heeft geen grenzen.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.