U zeggen tegen oudere mensen is heel normaal

Zowel tijdens het werk en in mijn privé tijd praat ik regelmatig met mensen. De ene keer zijn deze mensen ouder en de andere keer jonger dan mij. Vast herkenbaar toch?

Vanuit de opvoeding van mijn ouders heb ik meegekregen om oudere mensen altijd met “u” aan te spreken. Dit doe ik uit respect en omdat het netjes is. Mijn ouders hebben me geleerd dit net zolang te doen tot dat het persoon waar tegen je het zegt aangeeft dat het niet meer hoeft.

Dit lijkt me de juiste methode. Vooral tijdens een gesprek met mensen die je nooit eerder hebt gesproken. Het is beter dan meteen informeel je of jij te zeggen. Maar het kan nog erger. Er zijn mensen die communiceren via joh, jij daar, gast of hej.

De meeste oudere mensen waarderen het dat je u zegt. Maar veel zeggen daarna wel dat je gewoon je, jij of hun voornaam mag zeggen. Is het nog van deze tijd? Ja ik vind van wel. Als jongere is er niets verkeerd aan om u te zeggen uit blijk van respect.

Een ding weet ik wel en dat is dat ouderen het niet fijn vinden als je u blijft zeggen terwijl dat niet meer hoeft. Ik denk dat oudere mensen het woord u automatisch relateren aan hun leeftijd. Dat ze ouder zijn is een feit, maar betekent niet dat ze oud zijn.

Op Timdehoog.nl gebruik ik wel de je schrijfwijze. Dat is een bewuste keuze om het iets informeler te maken. Het past ook beter bij een blog.

Ik ben benieuwd wat jij hiervan vindt. Laat daarom even hieronder een reactie achter met je leeftijd. Dank u!

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.