Stappenplan om een trage laptop weer snel te maken

Een trage laptop met Windows 10 weer snel te makenEen paar weken geleden kreeg ik van iemand het verzoek om haar Acer laptop weer sneller te maken. Windows 10 opstarten duurde telkens 10 minuten. Tussentijds kreeg ze ook nog meldingen van onbekende programma’s.

In dit stappenplan laat ik zien hoe ik de laptop weer snel heb gemaakt. Hij zal overigens nooit zo snel worden zoals hij was toen je hem kocht.

Stap 1 – Software verwijderen
Ik heb de onderstaande software verwijderd omdat die niet werd gebruikt of de laptop traag maakt.

  1. AVG Secure browser / Tune-up / Antivirus
  2. Nog een ander antivirus programma
  3. Earlybird (voorloper van Thunderbird)
  4. Driverbooster 6
  5. App explorer
  6. Advanced System Care
  7. Iobit Malware Fighter
  8. Standaard Windows 10 apps

Zoals je ziet waren er 2 virusscanners geïnstalleerd. Dit wordt niet geadviseerd omdat dit de laptop traag maakt en de virusscanners elkaar als virus gaan zien.

Stap 2 – Overbodige bestanden verwijderen
Met het programma CCleaner heb ik  de harde schijf opgeruimd door onder andere tijdelijke internet en temp bestanden te verwijderen. CCleaner heeft ook het register opgeschoond.

Stap 3 – Restanten van programma’s verwijderd
Tijdens het deïnstalleren van programma’s worden niet altijd alle sporen uitgewist. Er blijven nog wel eens registersleutels of bestanden achter. Met het programma IObit Uninstaller heb ik deze sporen verwijderd.

Stap 4 – Controleren op adware, trojans en virussen
Met het gratis programma Adwcleaner heb ik gecontroleerd of er geen adware of andere troep op de laptop stond. Er werden wel wat verdachte browser extensies gevonden en die heb ik verwijderd. Het programma controleert ook op bloatware.

Stap 5 – Installeren F-Secure internetbeveiliging
De eigenaar van de laptop was klant bij Ziggo. Voor optimale veiligheid heb ik Ziggo Safe Online van F-Secure geïnstalleerd. Dit is een gratis dienst van Ziggo. Hierna heb ik de volledige laptop laten scannen op virussen maar niets gevonden.

Stap 6 – Windows 10 bijwerken tot de laatste versie
De laptop was voorzien van Windows 10 versie 1903. Deze heb ik bijgewerkt naar versie 1909 door gebruik te maken van de Media Creation Tool. Hierna heb ik alle openstaande updates nog geïnstalleerd.

Stap 7 – Harde schijf defragmenteren
De Acer laptop was voorzien van een ouderwetse harde schijf. Voor de optimale snelheid is het van belang dat alle bestanden bij elkaar staan en helemaal vooraan. Om dit mogelijk te maken heb ik de harde schijf laten defragmenteren (sorteren) met Piriform Defragler. De fragmentatie was ongeveer 25% en het duurde ruim 4 uur om alles zover mogelijk te defragmenteren.

Wil je een nieuwe laptop kopen? Lees dan dit blog waar je op moet letten.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.