Jouw beveiligingsvragen moet je niet te eerlijk invullen

Tegenwoordig heeft iedereen tientallen accounts voor diverse websites. Om de gebruikersnamen en wachtwoorden te onthouden kan je:

  • Ezelsbruggetjes bedenken
  • Dezelfde gebruikersnamen of wachtwoorden gebruiken (niet slim)
  • Gebruikersnamen en wachtwoorden opschrijven (niet slim)
  • Een passwordmanager zoals Bitwarden installeren.

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Dan kan je gebruik maken van de wachtwoord vergeten functionaliteit. Bij sommige websites moet je dan beveiligingsvragen beantwoorden of gebruik maken van two step auth. Hiermee bewijs je dat jij het echt bent.

Two step auth is een veilige methode. Nadeel is alleen dat je jouw smartphone in de buurt moet hebben. Belastingdienst.nl voor ondernemers, Apple en Microsoft maken onder andere gebruik van beveiligingsvragen. Voorbeelden van die vragen zijn:

  • Waar hebben jouw ouders elkaar leren kennen
  • Wat was jouw eerste auto
  • Waar zat je op school

In veel gevallen moet je een combinatie van vragen beantwoorden om de veiligheid te verhogen. Maar het zijn vaak antwoorden die achterhaalt kunnen worden. Door te vragen aan jou tijdens een feestje of sociale netwerken te bezoeken. Want misschien heb je ooit op Facebook vertelt dat jouw eerste auto een Peugot was of heb je vertelt dat je vroeger op die ene basisschool zat.

Onbewust deel je veel informatie via internet of tijdens gesprekken met anderen. Onbewust geef je het antwoord op jouw beveiligingsvragen. Natuurlijk zouden de vragen en antwoorden zo gekozen moeten zijn dat alleen “jij” ze kan beantwoorden. Maar dat wordt in deze digitale wereld steeds lastiger.

Advies:
Op internet lees je daarom steeds vaker niet al te eerlijk antwoord te geven op deze beveiligingsvragen. Het is beter om de vragen en antwoorden ergens lokaal te bewaren. Beantwoord de vraag over jouw eerste auto daarom niet met Peugot maar met Volvo. Het is onlogisch maar wel een stuk veiliger.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.