Review FiiO Q1 Mark II DAC en koptelefoonversterker

FiiO Q1 Mark II
Bron: FiiO, FiiO Q1 Mark II.

In deze review vertel ik mijn ervaring met de FiiO Q1 Mark II DAC en koptelefoonversterker. Zoals het laatste woord al duidelijk maakt gaat het om een versterker waarmee het geluidssignaal versterkt/verbeterd kan worden. DAC staat voor digital to analogue converter. Wanneer je dit naar het Nederlands vertaald wordt hiermee het converteren van een digitaal naar een analoog signaal bedoelt.

FiiO is een Chinees elektronicabedrijf dat opgericht is in 2007. De volledige naam is FiiO Elektronics Technology Company. Het bedrijf is gespecialiseerd in het ontwikkelen van audioapparatuur zoals muziekspelers en de DAC uit deze review.

Wat betreft versterkers bieden ze op dit moment 8 modellen aan. De goedkoopste kost 34,95 en de duurste 399,00 euro. De FiiO Q1 Mark II kost 109 euro.

Met de DAC en koptelefoonversterker kan je de kwaliteit van de muziek verbeteren. Misschien kan je dit het makkelijkste vergelijken met een externe geluidskaart die je in de computer kan stoppen voor een beter geluid. Natuurlijk ben je ook afhankelijk van goede boxen of koptelefoon.

De verpakking
De FiiO Q1 Mark II werd via een envelop bezorgd in de brievenbus. In de envelop vinden we een mooi stoffen hoesje met daarin:

  • De FiiO DAC en koptelefoonversterker
  • Audiokabel met aan beiden kanten een 3,5 mm jack
  • Kabel met micro-USB en lightning bolt aansluiting
  • Kabel met micro-USB en normale USB aansluiting
  • Paar rubberbandjes om het apparaat aan een smartphone vast te maken

Dankzij het stoffen hoesje kan je alles gemakkelijk bij elkaar bewaren. Handig voor thuis of onderweg.

FiiO Q1 Mark II
De buitenkant van het apparaat is van aluminium gemaakt dat mooi zwart gelakt is. Het apparaat is niet licht maar ook niet heel zwaar en ligt fijn in de hand. Het gewicht zal voor het grootste gedeelte bepaald worden door de accu. Je hebt dus geen externe stroombron nodig wat handig is als je in de trein zit.

Als we de DAC van de bovenkant bekijken zien we een draaiknop. Hiermee zet je hem aan of uit en bepaal je het volume. Een fel blauw lampje geeft aan of hij aan of uit staat. Daarnaast vinden we de uitgangen om de DAC te verbinden met een geluidsbron zoals een smartphone en een koptelefoon of set met boxen. Aan de onderkant vinden we knopjes om de lage of hoge tonen te horen en de bass aan of uit te zetten.

FiiO Q1 Mark II poorten en volumeknop.
Bron: FiiO, knop en aansluitingen van de FiiO Q1 Mark II.

Het apparaat heeft een luxe uitstraling en ziet er netjes en verzorgd uit. Er is geen plastic gebruikt en voelt koud aan in de hand.

Test 1:
De eerste test is uitgevoerd met een iPhone X en Sony WH1000XM2 draadloze koptelefoon. Gelukkig kunnen we deze ook via een kabel verbinden met de FiiO Q1 Mark II want deze ondersteund geen Bluetooth. Je moet wel de Sony kabel gebruiken die meegeleverd worden. Andere kabels werken niet.

Test 2:
De tweede test is uitgevoerd door de DAC te verbinden met een NAD C352 muziekinstallatie en Magnat Monitor Supreme 1000 boxen.

Geteste muziek:
We hebben een aantal muzieknummers op Spotify afgespeeld en dat werkt perfect. Belangrijke kanttekening bij Spotify is het kwaliteitsniveau. Je hebt muziek nodig van hoge kwaliteit om de toegevoegde waarde waar te nemen. Daarom hebben we ook getest met loss less bestanden van een album van Slash. Door de versterker kwamen de stemmen en gitaren een stuk beter naar voren.

Resultaat:
Uit beiden testen blijkt dat je voor het geld uitstekende geluidskwaliteit krijgt. Wanneer we naar de DACS kijken, die op de markt aangeboden worden, valt deze in de categorie instap. De mid en hoge tonen komen goed naar voren. Het apparaat werkt plug and play. Hiermee wordt bedoelt dat het gemakkelijk te bedienen valt.

De app die beschikbaar is in de Apple App Store heeft niet echt toegevoegde waarde. Ook de bijgeleverde kabels zijn wat kort. Hieruit concluderen wij dat het apparaat vooral gericht is op smartphones. Om die reden worden er rubber bandjes meegeleverd om beiden apparaten met elkaar te verbinden.

Conclusie:
Als je opzoek bent naar een koptelefoonversterker, die je wilt verbinden met jouw smartphone en bekabelde koptelefoon, dan is het een aanrader. Alternatieve toepassing is om hem tussen een geluidsinstallatie en boxen te plaatsen. Hiervoor heb je wel langere kabels nodig.

De prijs kwaliteit is prima en de FiiO Q1 Mark II ziet er van buiten ook heel mooi uit.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.