Keka het archiveerprogramma met encryptie voor macOS

Logo van Keka.Naast mijn Windows 8 computer gebruik ik af en toe ook mijn Apple MacBook Pro om op te werken. Een tijdje geleden moest ik een aantal bestanden versturen met NAW gegevens voor een opdrachtgever. Deze bestanden als bijlagen versturen met een e-mail zag ik niet zitten omdat dit niet veilig was.

Een betere oplossing zou zijn om de bestanden in een archief met encryptie en wachtwoord te versturen. Nadeel alleen is dat de standaard software van macOS geen encryptie ondersteund. Overigens geldt dit ook voor de comprimeer software die ingebouwd zit in Windows.

Ik ben toen opzoek gegaan naar een alternatief en uitgekomen op het programma Keka. Dit programma noemt zich ook wel “the macOS file archiver”. Je kan het programma gratis downloaden vanaf keka.io. Wil je de programmeur sponsoren dan kan je het programma kopen via de Mac App Store.

Keka werkt heel eenvoudig. Je start het programma op en kiest het archieftype. Keka ondersteund onder andere 7z, zip, tar, gzip. Vervolgens stel je optioneel een wachtwoord in. Sleep de bestanden of mappen naar het programma die gecomprimeerd moeten worden. Als laatste geef je de locatie en naam van het archief op.

Klaar met comprimeren en versleutelen? Verstuur het archief via e-mail of een server. Het wachtwoord kan je het beste via een ander medium versturen. Stel je stuurt het archief en wachtwoord naar hetzelfde e-mailadres dat gehackt is, dan heb je niets aan de encryptie. Maar dit heeft verder niets te maken met Keka.

Moet je een keer privacy gevoelige gegevens versturen op macOS? Probeer dan Keka.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.