Review idinio Light 800 color smart bulb E27

idinio Light 800 color smart bulb E27Een jaar of vijf geleden heb ik mijn benedenverdieping op laten knappen. Ook de oude klassieke lampen van de bewoners heb ik vervangen door nieuwe strakke Eglo lampen. Meteen heb ik gebruik gemaakt van de gelegenheid om van spaar- en gloeilampen over te stappen naar LED lampen. Dit is een stuk beter voor het milieu.

Begin 2020 kwam ik tot de conclusie dat mijn keukenlamp nog een oude lamp had. Tijdens de verbouwing is deze verwijderd en later weer teruggeplaatst. Om mijn stroomverbruik te laten dalen heb ik een nieuwe LED lamp gekocht. Om net iets meer te kunnen met een lamp heb ik via 123led.nl een idinio Light 800 color smart bulb gekocht. Een smart bulp (slimme lamp) kan je via een smartphone of tablet beheren. Je hoeft dus niet meer naar een schakelaar te lopen om deze aan of uit te zetten.

Laten we eerste wat feiten bespreken en beginnen met de zuinigheid. Deze wordt geclassificeerd op A+. Tegenwoordig heb je ook al A++. De lamp kan 25.000 uren branden en 12.500x aan en uit gezet worden. Hij heeft een E27 aansluiting wat een van de meest bekende aansluitingen is. De idinio Light 800 color smart bulb is een kleurenlamp. Via de app kan je kiezen uit honderden kleuren die je allemaal kan dimmen. Om de lamp te kunnen beheren moet je hem aansluiten op een WIFI netwerk.

Als we de verpakking bekijken zien we een mooie strakke verpakking. Wat opvalt is dat hij heel compact is. Hij is niet groter dan de lamp zelf die op zijn beur weer stevig in de verpakking zit. Er zit een klein boekje in diverse talen in het doosje. Persoonlijk hadden de letters iets groter gemogen. Ik kon het prima lezen, maar voor mensen rond de 60 kan het wel eens lastig worden.

Het installeren van de lamp is heel eenvoudig. Je draait hem in een E27 fitting, zet de schakelaar om en hij doet het. Nu heb je gewoon een domme LED lamp die een zachte gele gloed geeft. Om er een smart bulb van te maken moet je eerst de app installeren op een smartphone. Deze ziet er verzorgd uit en is ook in het Nederlands. Nadeel vind ik wel dat je een gratis account moet registreren.

Heb je eenmaal de app opgestart dan kan je de LED lamp toevoegen door op het + teken te drukken. Uit de lijst met idinio producten kies je het juiste product. Als je de idinio Light 800 color smart bulb voor het eerst aanzet gaat hij knipperen. Dat is nodig om verbinding te kunnen maken vanuit de app. Doet hij dit niet? Kijk dan in het boekje hoe je de LED lamp kan laten knipperen. Heeft de app de lamp gevonden dan moet je deze verbinding laten maken met het WIFI netwerk. Binnen 15 minuten heb je de lamp toegevoegd.

Om de lamp beter te reviewen heb ik deze omgewisseld met een LED lamp van een van mijn wandlampen. Waarom? Een keukenlamp gaat aan en uit terwijl een smart bulb veel meer kan. Een goed voorbeeld is de tijdschema optie die je eenvoudig in kan stellen. In de avond gaat de lamp aan en om 22:30 gaat hij weer uit. Het in- en uitschakelen gaat overigens heel vloeiend. Staat de lamp aan en is hij te fel dan kan je deze gemakkelijk via de app dimmen.

Naast de geel/witte standaard kleur kan je ook kiezen uit een schijf met honderden kleuren. Je kan de lamp zelfs als discolamp laten fungeren door hem in diverse kleuren te laten knipperen. In de app kan je hiervoor kiezen uit een van de standaard scenario’s of zelf een scenario toe te voegen.

Een andere functionaliteit, die ik helaas niet heb kunnen testen, is voice control. Heb je een Amazon Alexa of een Google Assistent dan kan je ook in huis roepen dat de lamp iets moet doen. Het wordt dan wel heel futuristisch als je na een dag werken je huis inloopt en zegt “wandlamp ga aan”.

In de app is het mogelijk om taken in te stellen op basis van vooraf ingestelde condities. Helaas heb ik tot op heden hier nog geen gebruik van gemaakt omdat ik geen toepassing kon bedenken. Een voorbeeld is dat de smart bulb gaat knipperen als het beneden de 12 graden is. De app noemt deze taken Smart. Ik denk dat dit pas interessant is als je meerdere producten van idinio in huis hebt.

Helaas is er geen ondersteuning voor de standaarden ifttt of Apple Homekit. Zoals je eerder hebt kunnen lezen biedt de app zelf taken aan die ik niet heb gebruikt. Dus dat deze ondersteuning ontbreekt zie ik niet als een nadeel.

Moet je de lamp altijd bedienen met een smartphone of tablet? Nee je kan hem ook nog gewoon aan- of uitzetten met de schakelaar. Weet wel dat als hij uitstaat met de schakelaar dat hij niet aangaat als je een tijdschema gebruikt. De lamp heeft stroom nodig om commando’s vanuit de app te kunnen ontvangen.

Na 3 weken testen kan ik eigenlijk niet echt een nadeel benoemen. Misschien de aanschafprijs van 11,95 euro. Die is wel aan de hoge kant ten opzichte van een LED lamp van Philips die nog geen 5 euro kost. Maar de idinio Light 800 color smart bulb kan je wel instellen in diverse kleuren, je kan een tijdschema opgeven en op afstand aan of uitzetten. Dus eigenlijk is het weer niet een eerlijke vergelijking.

Persoonlijk denk ik dat deze smart bulb perfect is voor de woonkamer, hal of slaapkamer.

Bestel de idinio Light 800 color smart bulb

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.