Standaard WordPress e-mails aanpassen via een plugin

Voor een nieuwe website was ik op zoek naar functionaliteit om de e-mails die verstuurd worden gemakkelijk aan te kunnen passen.

Ik heb het dan over deze standaard WordPress e-mails:

  • Registratie e-mail
  • Wachtwoord vergeten e-mail
  • Wachtwoord gewijzigd e-mail
  • Reactie geplaatst e-mail

Het kan via PHP code, maar dat is niet gebruiksvriendelijk en slecht te onderhouden. De voorkeur ging daarom uit naar een plugin. Afgelopen week heb ik een aantal plugins uitgeprobeerd en heb gekozen voor Notification – Custom Notifications and Alerts for WordPress.

In de huidige versie worden alleen de standaard WordPress e-mails ondersteund. WooCommerce en BuddyPress hebben zelf hier al ingeboude functionaliteit voor. Maak je gebruik van bbPress dan kan ik de plugin bbPress Notify (No Spam) aanbevelen.

Ik was verbaasd door de gebruiksvriendelijke interface. E-mails zijn heel gemakkelijk in te stellen. Per e-mail kan je een onderwerp, content en een of meerdere ontvangers opgeven. In de content kan je gebruik maken van zogenaamde merge tags. Dit zijn parameters, zoals {user_name}, die vervangen worden door echte waardes tijdens het versturen. Deze merge tags kan je ook gebruiken in het gedeelte waar je de ontvangers instelt.

De plugin ondersteund naast eerder genoemde e-mails ook:

  • Een bericht gepubliceerd is e-mail
  • De status van een bericht verandert e-mail
  • Tags of categorieën worden toegevoegd/gewijzigd/verwijderd e-mail
  • Plugins worden toegevoegd/gewijzigd/verwijderd e-mail
  • Media of categorieën worden toegevoegd/gewijzigd/verwijderd e-mail

Standaard WordPress e-mail aanpassen in Notification – Custom Notifications and Alerts for WordPress.

Eigenlijk kan je bijna van alle standaardacties in WordPress een e-mail ontvangen. Via Settings > Triggers kan je ook bepalen welke e-mails je aan kan passen. Door wat mogelijkheden uit te zetten wordt het gebruiken van de plugin wel een stuk gemakkelijker.

WordPress stuurt nog steeds zelf e-mails:
In het begin liep ik tegen het probleem aan dat deze plugin een mooie e-mail verstuurde. Vervolgens stuurde WordPress zijn eigen e-mail erachteraan. Je moet als beheerder in de plugin handmatig opgeven welke e-mails WordPress niet meer mag versturen. Dit kan je doen via Settings > Integration. Voeg je een eigen notificatie toe dan overruled deze dus niet de standaard WordPress e-mail.

Conclusie:
Ik vind het een hele gebruiksvriendelijke plugin die echt de moeite waard is. In de basis is Notification – Custom Notifications and Alerts for WordPress gratis maar deze kan je ook uitbreiden met betaalde add-ons. Het enige nadeel op dit moment is dat de plugin nog niet in het Nederlands beschikbaar is.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.