Oude database tabellen van WordPress website verwijderen

Oude tabellen verwijderen uit MySQL database.WordPress is een gratis open-source CMS dat door heel veel websites wordt gebruikt. Installeren is heel makkelijk want binnen 15 minuten werkt het al. Hierna kan je het uitbreiden met een van de duizenden plugins om bijvoorbeeld een contactformulier of webshop toe te voegen.

In sommige gevallen maken deze plugins tabellen aan in jouw MySQL database. Deze wordt gebruikt om content en instellingen te bewaren. Zo maakt de plugin Mailpoet een aantal tabellen aan om bij te houden wie jouw nieuwsbrief wil ontvangen of juist niet.

Probleem:
Dit is natuurlijk geen enkel probleem en heel begrijpbaar dat plugins dit doen. Het probleem ontstaat pas als je een plugin verwijderd die je niet meer nodig hebt. Niet alle plugins verwijderen de door hun toegevoegde tabellen. Voor sommige plugins is het een optie in het instellingen scherm van de plugin.

Vanuit WordPress wordt geadviseerd om de tabellen te verwijderen maar het is geen eis. Soms is het ook wel fijn dat dit niet gebeurt wanneer je een plugin opnieuw wilt installeren.

Oplossing:
Hoe kleiner een database hoe beter en sneller die functioneert. Daarnaast scheelt het ruimte en kost het minder tijd om een MySQL database bestand te up- of te downloaden.

Het loont daarom de moeite om een paar keer per jaar de database op te schonen. Dit kan je doen door in te loggen op de phpMyAdmin omgeving. Allereerst maak je natuurlijk een back-up van de database. Mocht er iets fout gaan dan kan je de back-up terugzetten.

Loop alle tabellen na en vraag je af of de tabel nog wordt gebruikt. Zo niet verwijder hem dan door achter de tabel te klikken op “Verwijderen”. Vergeet niet om de website hierna goed te testen.

Gelukkig zijn veel tabellen voorzien van duidelijke namen. De plugin Yoast SEO maakt gebruik van de naam “yoast” in alle tabellen en Wordfence doet dit met “wf”.

Mocht je twijfelen over een tabelnaam. Kopieer die in een zoekmachine. De kans is groot dat je uitkomt op de plugin die de tabel ooit heeft toegevoegd. Sommige plugins hanteren onduidelijke namen. Twijfel je nog steeds? Plaats dan de tabelnaam in een reactie onder dit blog.

Tabellen sneller maken:
Controleer ook meteen bij alle tabellen of de opslag-engine op InnoDB staat. Voor nieuwe WordPress websites is dit de standaard, maar voor oude kan deze nog op MyISAM staan. InnoDB is vele malen sneller dan MyISAM.

Je kan deze instelling controleren door in het tabellenoverzicht bij iedere tabel in de kolom “type” te kijken of daar InnoDB staat. Staat dit er niet klik dan bij de tabel op “structuur” en vervolgens bovenin op “handelingen”. Op de pagina die verschijnt kan je bij “Opslag-engine” kiezen voor “InnoDB”. Vergeet niet op “Start” te klikken om de wijzigingen op te slaan.

2 reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.