Het verschil tussen Bestandsgeschiedenis en Back-up maken in Windows 10

In Windows 10 zijn er twee manieren om back-ups te maken:

  • Bestandsgeschiedenis (sinds Windows 8)
  • Back-up maken en terugzetten (sinds Windows 7)

Beide manieren kopiëren bestanden naar een extern medium zoals een USB stick of een externe harde schijf maar functioneren toch anders. Microsoft is zo vriendelijk geweest om de Windows 7 back-up functionaliteit nog steeds aan te bieden in Windows 10, maar het wordt wel steeds meer verborgen in het configuratiescherm.

In dit blog lees je hoe deze werken, wat de voordelen, nadelen en verschillen zijn.

Bestandsgeschiedenis:
Deze functionaliteit zit helemaal geïntegreerd in het bestandssysteem van Windows 8 of Windows 10 en maakt van alle persoonlijke bestanden een kopie. Je kan het vergelijken met iemand die over je schouder meekijkt. Iedere keer als een document wordt gewijzigd wordt er een kopie gemaakt naar het externe medium. Afhankelijk van de instellingen kan hier wel een vertraging inzitten van 1 uur tot meerdere dagen.

Er wordt een geschiedenis van wijzigingen per bestand opgebouwd. Het voordeel hiervan is dat je dus ook een paar uur terug de tijd in kan. Handig als je wijzigingen aan een PowerPoint presentatie hebt doorgevoerd die je terug wilt draaien. Nadeel is dat het wel meer ruimte kost omdat er op een dag van 1 bestand meerdere kopieën worden gemaakt.

Om het goed te laten functioneren moet de externe harde schijf constant aangesloten zijn. Als dit niet het geval is kan er geen kopie worden gemaakt en zal Bestandsgeschiedenis een fout tonen. Tweede nadeel is dat dit tegen de regels van het maken van een back-up ingaat. Je moet de externe harde schijf eigenlijk op een andere locatie bewaren. Om die reden komt het woord back-up ook niet voor in de naam van de functionaliteit.

Wanneer je de externe harde schijf opent via Verkenner zie je een map FileHistory. Naar deze map wordt de mapstructuur van jouw computer gekopieerd. Je ziet in deze map de map C: staan met daarin een map Users en daarin weer een map met jouw gebruikersnaam. In deze mappen zie je telkens de laatste kopie van bestanden. Deze zou je handmatig kunnen kopiëren. Persoonlijk vind ik dit een voordeel van bestandsgeschiedenis omdat je niet afhankelijk bent van de software.

Deze methode is alleen niet de juiste manier om een vorige versie van een bestand terug te zetten. Hiervoor moet je het bestand opzoeken op de computer in de verkenner. Selecteer het bestand door erop te klikken. Klik nu bovenin het scherm op “Geschiedenis”. Je vind deze optie in de tab met de naam “Openen”. Er wordt een nieuw scherm geopend die de beschikbare versies van het bestand toont.

In plaats van een externe harde schijf zou je ook een NAS kunnen gebruiken. NAS staat voor network attached storage en is een apparaat dat je aansluit op jouw netwerk. In dit apparaat zitten weer een of meerdere harde schijven. Gekopieerde bestanden worden via het netwerk verstuurd. Deze kan ergens anders in huis worden geplaatst.

Back-up maken en terugzetten:
Deze functionaliteit is sinds Windows 7 door veel mensen gebruikt. Eenmalig stel je in waarvan je een back-up wilt maken en op welk moment. Je moet er dan voor zorgen dat de externe harde schijf aangesloten is op het moment dat de back-up gemaakt wordt. Is de back-up afgerond dan kan je de de externe harde schijf weer ergens anders opbergen. Deze manier voldoet aan de regels voor het maken van een back-up en dat is een voordeel.

Nadeel is dat je altijd achterloopt met de back-up, tenzij je deze iedere dag maakt. Stel je maakt iedere zondag een back-up. Dinsdag heb je heel de dag aan een belangrijk Excel document gewerkt en woensdag gaat de harde schijf kapot. Dan ben je veel wijzigingen kwijt. Overigens is controleren of de externe harde schijf nog juist werkt ook belangrijk.

Het tweede nadeel is dat je de bestanden niet kan raadplegen op de externe harde schijf. Windows stopt alle bestanden in een groot verborgen bestand. Om bij de bestanden te komen moet je in het Configuratiescherm de software Back-up maken en terugzetten opstarten. Je bent dus van de software afhankelijk. Maar sinds Windows 7 is deze functionaliteit beschikbaar en deze zal ook nog wel even beschikbaar blijven.

Conclusie:
Is opslagruimte geen probleem en vind je het niet erg dat de back-up in dezelfde ruimte wordt bewaard? Dan is Bestandsgeschiedenis een aanrader.

Hoef je niet van ieder bestand een complete geschiedenis van wijzigingen per uur of dag? Dan kan je het beste Back-up maken en terugzetten gebruiken. Het voordeel hiervan is dat het minder ruimte kost en je kan de externe harde schijf op een andere locatie bewaren.

Maar het allerbelangrijkste is toch nog steeds dat je een back-up maakt en die buitenshuis bewaard.

Alternatieve oplossing voor Back-up maken en terugzetten:
Wil je op vergelijkbare manier een back-up maken maar niet afhankelijk zijn van software? Probeer dan eens Syncback Free. Dit programma is gratis en biedt heel veel opties en zal altijd de bestanden kopiëren van computer naar externe harde schijf.

Een reactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.