Fair Care gebruikt de blockchain voor controle van zorggeld

De afgelopen jaren is het begrip bitcoin steeds bekender geworden in de wereld. De meeste mensen weten alleen dat het een betaalmiddel is voor de digitale wereld. Op een rekening kan je een aantal bitcoins hebben net als dat je bij de Rabobank euro’s hebt staan. Die bitcoins kan je op een handelswebsite verkopen of je kan ze gebruiken om bijvoorbeeld eten te bestellen.

Om bitcoins over de gehele wereld aan te kunnen bieden wordt gebruik gemaakt van de blockchain. Dit is een technologie die jaren geleden door bedacht is om zo transparant mogelijk te zijn. Je kan dit het beste vergelijken met een grootboek dat vroeger door bedrijven werd gebruikt om de administratie bij te houden. In dit boek werd telkens geschreven wanneer er geld binnenkwam of werd uitgegeven. Er werd zo dus een geschiedenis opgebouwd die niet gemakkelijk ongedaan gemaakt kon worden. Je kan natuurlijk iets doorstrepen of een bladzijde eruit scheuren. De gedachte is duidelijk.

Blockchain werkt hetzelfde, alleen dan digitaal. We gaan even een stap terug naar de bitcoin. Ergens in de wereld staat een computer met een blockchain grootboek. Daarin staat wie bitcoin gekocht of verkocht heeft. Dit noemen we een transactie.

Om het nog transparanter te maken wordt dat grootboek een aantal keren gekopieerd naar andere computers in de wereld. Die maken allemaal deel uit van het blockchain netwerk en in al die blockchain grootboeken staan dezelfde transacties. Vroeger hoefde je alleen maar in één grootboek wijzigingen door te voeren om fraude te plegen. In het geval van blockchain moet je op tientallen locaties wijzigingen doorvoeren. Dat is een stuk lastiger voor bijvoorbeeld hackers.

Logo van Fair Care Solutions.Maar de blockchain is niet beperkt tot alleen bitcoin. Het bedrijf Fair Care Solutions uit Nederland heeft een oplossing ontwikkeld voor de thuiszorg. Al jaren is bekend dat er fraude wordt gepleegd in de thuiszorg. Er wordt geld uitgekeerd voor zorg die niet of maar voor de helft verleend is. Zonde want het uitgekeerde zorggeld wordt zo dus niet optimaal ingezet.

Door gebruik te maken van Fair Care, binnen zorginstellingen of thuiszorgdiensten, kan er op een transparante manier geregistreerd worden hoeveel zorg er is verleend. Is dit eenmaal geregistreerd door een zorgverlener dan kan dit niet meer aangepast worden. Sinds eind 2019 wordt Fair Care al succesvol gebruikt door de gemeente Gilze en Rijen en thuiszorgorganisatie Actief Zorg.

Mensen worden ouder en blijven steeds langer thuiswonen en hebben daarom ook steeds meer thuiszorg nodig. Dit betekent dus dat er meer geld aan zorg uitgegeven gaat worden. Fair Care zorgt ervoor dat thuiszorg grip krijgt op de besteding. Om dit mogelijk te maken moet een zorgverlener voor en na het verlenen van de zorg digitaal in- en uitchecken. Deze actie wordt als transactie in het blockchain grootboek bewaard en kan nooit meer aangepast worden. De thuiszorg kan precies zien hoelang welke zorgverlener bij wie is geweest en het juiste bedrag aan zorggeld uitkeren.

De Fair Care oplossing is gebaseerd op het Blocktracts platform van Horizon Internet Technologies. Met Blocktracts is het heel eenvoudig om nieuwe toepassingen voor de blockchain te realiseren. Deze oplossing is schaalbaar en daardoor ideaal voor de groeiende vraag naar thuiszorg. Bekijk ook het filmpje dat nog meer informatie geeft over Blocktracts.

Fair Care Solutions zet de oplossing in de markt en Horizon Internet Technologies ondersteund hun daarin als technologiepartner. Zo heeft Horizon Internet Technologies ook de BELEVINGS app ontwikkeld voor de cliënten. In deze app kan een cliënt de kwaliteit van de geleverde dienst aangeven. Ook deze informatie wordt weer bewaard in het blockchain grootboek. Op deze manier is transparant duidelijk wie welke dienst wanneer heeft verleend en hoe die ervaren wordt.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.