Twee aansluitingen voor beeldscherm op achterkant computer

Bij sommige computers zitten aan de achterkant meerdere dezelfde aansluitingen voor het beeldscherm. Daarnaast heb je ook nog verschillende soorten aansluitingen:

  • VGA # blauw
  • DVI # wit (of zwart of groen)
  • DisplayPort
  • HDMI

Het kan daarom wel eens verwarrend zijn welke aansluiting je nu moet gebruiken. Helaas werken aansluitingen voor beeldschermen niet hetzelfde als USB. Je kan dus niet zomaar een poort gebruiken omdat je van twee zaken afhankelijk bent:

  1. De uitgang waar de computer het beeldscherm signaal naar stuurt
  2. De ingang waar het beeldscherm het signaal op verwacht

Aansluitingen grafische kaart op achterkant computer.

Laten we deze afbeelding als voorbeeld nemen. Je ziet hier verticaal een HDMI aansluiting en een VGA aansluiting. Onderin zie je horizontaal een DVI, HDMI en DisplayPort aansluiting.

Deze computer heeft een grafische kaart op het moederbord (verticale poorten) en een losse grafische kaart (horizontale poorten). Het is belangrijk om te weten dat een losse grafische kaart altijd voorrang krijgt. Dus de verticale poorten bovenin die werken niet ongeacht of je daar een kabel op aansluit of niet.

Je kan in deze situatie dus alleen gebruik maken van de DVI, HDMI of DisplayPort aansluiting die je onderin de afbeelding ziet. De standaard kleur van DVI is wit, maar sommige leveranciers maken hem zwart of groen omdat dit mooier oogt. Standaard zal de computer het beeldscherm signaal naar alle horizontale poorten sturen.

Geen beeld, alles zwart?
Als jouw beeldscherm “no input signal detected” of “geen input kanaal gedetecteerd” toont is de kans groot dat je de kabel op de verticale poorten hebt aangesloten. Dit probleem is gemakkelijk op te lossen.

Heb je de kabel al juist aangesloten dan zal je de input / bron instellingen van het beeldscherm aan moeten passen. Stel je gebruikt een DVI kabel en die zit op de horizontale DVI poort, maar jouw beeldscherm verwacht het signaal op de HDMI poort, dan zal je dus geen beeld krijgen.

Kan je alle poorten tegelijk gebruiken?
Dit is afhankelijk van de grafische kaart die je hebt. De grafische kaart op bovenstaande afbeelding ondersteund het wel. Weet wel dat wanneer je een losse grafische kaart hebt alleen de horizontale poorten tegelijk kan gebruiken.

Heeft ieder moederbord een eigen grafische kaart?
Nee, niet ieder moederbord heeft een grafische kaart. Soms wordt die achterwege gelaten om zo de kosten te drukken. In andere gevallen worden alleen maar een of twee poorten aangeboden. Op het moederbord van bovenstaande afbeelding kan je alleen kiezen uit VGA of HDMI.

Waarom heb ik een losse grafische kaart nodig?
Omdat het moederbord geen grafische kaart heeft of omdat jouw eisen als gebruiker hogere zijn. Eisen zouden kunnen zijn: videobewerking, fotobewerking, VR gaming, gaming of het aansluiten van meerdere beeldschermen.

De meeste grafische kaarten op het moederbord zijn prima voor simpel huis en kantoor gebruik. Investeren in een losse grafische kaart zou dan niet nodig zijn.

Ik denk dat mijn losse grafische kaart kapot is?
Omdat zeker te weten moet je het beeldscherm eerst op een ander apparaat aansluiten. Werkt het daar wel dan ligt het vermoedelijk aan de grafische kaart.

Heeft jouw moederbord dezelfde poort als op de losse grafische kaart? Haal dan de losse grafische kaart eruit en sluit het beeldscherm aan op de grafische kaart van het moederbord. Heb je weer beeld? Dan ligt het aan de grafische kaart. Je kan dan een nieuwe losse grafische kaart kopen, maar misschien is de grafische kaart van het moederbord ook goed genoeg. Een grafische kaart kost al snel 50 tot 1000 euro.

Heb je verticale en horizontale poorten?
Zorg er dan voor dat de verticale poorten afgedekt zijn. Bij sommige moederborden zit er een plastic kapje overheen. Maar je kan de poort ook zelf afplakken met een stukje tape. Dit voorkomt problemen als je de kabels los maakt en ze later weer verkeerd vastmaakt waardoor je geen beeld meer hebt.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.