Mijn twee fouten tijdens het schrijven van Excel formules

Logo van Microsoft 365 Excel.Onlangs was ik voor de ledenadministratie van mijn atletiekvereniging in Excel bezig statistieken te generen. Je moet dan denken aan het totaal aantal leden verdeeld over geslacht, woonplaats en categorie. In een aantal gevallen heb je dan formules nodig om tot resultaten te komen.

Een groot voordeel van Excel is dat je uitgebreide formules kan schrijven. In dit blog wil ik een tweetal fouten bespreken waar ik het meeste tegen aanloop.

Fout 1: Excel is taalgevoelig
Op mijn werk gebruik ik Microsoft 365 Excel die in het Engels is geïnstalleerd. Thuis gebruik ik Microsoft 365 Excel in het Nederlands. De Engelse functies die ik op kantoor gebruik kan ik niet thuis gebruiken. Excel herkent die niet en toont vervolgens de foutmelding #NAAM?.

Je kan dan klikken op “Hulp bij deze fout” en dan krijg je de uitleg “De belangrijkste reden dat de fout #NAAM? in uw formule verschijnt, is vanwege een typfout in de naam voor de formule.”. Maar als je een regel hebt met meer dan 1 formule geeft Excel niet aan welke fout is.

Je moet dus de Engelse formulenamen omzetten naar de Nederlandse variant en dat is soms nog een uitdaging. Een makkelijk voorbeeld is IF() dit wordt ALS(). Een moeilijker voorbeeld is COUNTIF(). Dat wordt niet TELLENALS() of AANTALALS() maar AANTAL.ALS().

In de Nederlandse versie plaatst Excel tussen bepaalde functies een . (punt) omdat het een samenvoeging is van twee functies. Dat maakt het beter leesbaar maar is niet consistent ten opzichte van de Engelse formules.

Fout 2: , (komma) in formules werken niet het moet ; (puntkomma) zijn
Soms weet ik niet hoe ik iets in Excel moet maken en ga ik op internet zoeken naar een oplossing. Het valt me op dat ik regelmatig formules op websites tegenkom waarin , (komma’s) worden gebruikt in of tussen formules.

Zowel in de Engelse als Nederlandse variant worden geen komma”s maar puntkomma’s gebruikt. Nadeel is dat als je een formule van een website kopieert je een foutmelding krijgt zodra je die in een kolom plakt. In de foutmelding wordt dan meestal de vraag gesteld of je een formule wilt typen of letterlijk een waarde in de kolom wilt tonen.

Mogelijk dat er ooit een Excel versie is geweest die , gebruikte in plaats van ;.

Fout:

=ALS(AANTAL.ALS(Blad2!A1:A20,A2),”Ja”,”Nee”)

Goed:

=ALS(AANTAL.ALS(Blad2!A1:A20;A2);”Ja”;”Nee”)

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.