Log je wel eens via een SSH verbinding in op een Linux terminal dan ben je vast bekend met de volgende commando’s:
- cd
- mv
- cp
- mysqldump
- gunzip
- tar
Je kan het vergelijken met MS-DOS, de voorloper van Windows 95, die nog steeds beschikbaar is in Windows 10. Met commando’s kan je krachtige acties uitvoeren.
Maar weet je dat alle commando’s die je in een Linux terminal invoert worden gelogd in een logboek? Op die manier kan je met het toetsenbord snel door commando’s bladeren die in het verleden zijn uitgevoerd. Dit scheelt tijd want je hoeft complexe commando’s niet heel de tijd opnieuw te typen.
Toch kan het voorkomen dat je een terminal commando typt die niet in het log geregistreerd mag worden omdat:
- Het bevat een wachtwoord door een domme knip en plak actie
- Het commando mag jij alleen als admin uitvoeren
- Je schaamt je voor een commando…
Om alle terminal commando’s die in het verleden uitgevoerd zijnte bekijken typ je:
history
Je krijgt dan een lijst te zien met alle commando’s die in het verleden zijn uitgevoerd door jou en mogelijke collega’s. Iedere regel start met een uniek regelnummer. Na verloop van tijd kan dit in de tienduizenden regels lopen.
Om het complete log te wissen voer je onderstaand commando uit. Houd er wel rekening mee dat dit erg opvalt als je met meerdere mensen inlogt op die Linux terminal. Die raadplegen net logboek misschien ook wel met history.
history -c
Maar je kan ook specifieke commando’s of regels uit het history log verwijderen met onderstaand commando. Verander REGELNUMMER door het regelnummer dat je ziet wanneer je het history bekijkt.
history -d REGELNUMMER
Voorbeeld:
history -d 102
Heb je dus een keer het mysqldump commando uitgevoerd maar niet eerst op enter gedrukt voordat je het wachtwoord invoerde? Dan is dit een goede manier om het wachtwoord te wissen. Zo houd je het wachtwoord veilig. Een andere oplossing hiervoor zou zijn om het wachtwoord te wijzigen.