Content hergebruiken in WordPress multisite met Distributor

Vraag:
Onlangs kreeg ik de vraag of het mogelijk was om gemakkelijk berichten of pagina’s te kunnen hergebruiken binnen een WordPress multisite installatie. Voor de bezoekers die niet weten wat WordPress multisite is: het is mogelijk om meerdere websites te maken in één WordPress installatie. Handig als je bijvoorbeeld met actiewebsites werkt.

Ik vond het een interessante vraag en vroeg om meer details om de praktijkcase beter te kunnen begrijpen. Het zou gaan om een algemene website met daaronder een aantal thema websites. Op de algemene website zou content gepubliceerd worden die ook getoond moest worden op de thema websites. WordPress multisite is voor deze praktijkcase dus een mooie oplossing.

Logo van de Distributor plugin.
Bron: https://distributorplugin.com/

Antwoord:
Standaard is het niet mogelijk om gemakkelijk content uit te wisselen tussen WordPress websites. Natuurlijk kan je kopiëren en plakken. Maar met titel, content, tags, categorieën en een uitgelichte afbeelding is dat best veel werk.

Op internet ben ik gaan zoeken naar een oplossing en kwam ik uit op Distributor Plugin. Na gratis registratie krijg je een licentiesleutel en kan je de plugin installeren en activeren.

De plugin biedt de volgende functionaliteiten:

  1. Berichten en pagina’s binnen WordPress multisites te hergebruiken
  2. Berichten en pagina’s binnen WordPress websites te hegebruiken

Voor bovenstaande vraag heb ik functionaliteit 1 uitgetest, maar op basis van mijn testen heb ik er het volste vertrouwen in dat functionaliteit 2 ook prima werkt.

Nadat je Distributor op beiden websites geactiveerd hebt kan je content op twee manieren hergebruiken binnen een WordPress multisite installatie. Standaard wordt er een virtuele relatie gelegd tussen de website die de content origineel heeft en de website waar de content naartoe gedistribueert is. De ontvangende website heeft de content dus niet.

1. Pull – Content binnenhalen op de ontvangende website:
Op de ontvangende website kan je in de wp-admin omgeving klikken op de linker menuoptie Distributor. Je krijgt dan een overzicht te zien van berichten of pagina’s die je kan binnenhalen (dit wordt ook wel pullen genoemd).

Naast deze lijst heb je ook een overzicht van reeds binnengehaalde berichten of pagina’s wanneer je klikt op pulled.

Mocht je content niet willen pullen dan kan je die skippen zodat deze van de lijst met beschikbare content verdwijnt. Dit is een hele handige optie wanneer je heel veel content genereert of meer dan twee websites hebt.

Content hergebruiken via het Pull scherm van Distributor plugin.
Bron: https://distributorplugin.com/

2. Push – Content versturen naar ontvangen de website
De tweede mogelijkheid is om content te versturen naar een ontvangende website. Dit wordt ook wel pushen genoemd. Hiervoor ga je naar het bericht of de pagina en klik je bovenin de zwarte balk op Distributor. Deze toont een overzicht van websites waar je de content naartoe kan sturen.

Content hergebruiken via het Push scherm van Distributor plugin.
Bron: https://distributorplugin.com/

Content linken of unlinken:
Nadat je een bericht heb gepushed of gepulled heeft het een virtuele link met het originele bericht. Pas je het originele bericht aan dan is deze wijziging zichtbaar op alle andere websites die het bericht tonen.

Je kan per bericht of pagina de virtuele link ook verwijderen (unlinken). Je kopieert dan de content en instellingen van de ene naar de andere website. Op een later moment is het weer mogelijk om de virtuele link te herstellen. Houd er rekening mee dat de wijzigingen in de doelwebsite verloren gaan omdat de content en instellingen van de bron leidend zijn.

Welke editors worden ondersteund door deze plugin:

  • Klassieke WordPress editor = ja
  • Gutenberg WordPress editor = ja
  • Elementor = ja

> Bekijk handige blogs over Elementor

Maak je gebruik van plugins die het berichten of pagina scherm uitbreiden met nieuwe opties? Dan kan het voorkomen dat die niet gepulled of gepushed worden. Test dit daarom altijd goed uit voor je de plugin in een productie omgeving inzet.

Hoe zit het met de SEO:
Houd rekening met de SEO van jouw website als je fanatiek aan de slag gaat met het dupliceren van berichten of pagina’s binnen websites. Google deelt minpunten uit als hij dezelfde content vaker op internet tegenkomt. Vroeger werd dit gedaan om in korte tijd heel veel verkeer te genereren.

Het is begrijpelijk dat je content hetzelfde wilt houden wanneer je een nieuwsbericht op een algemene- en een thema website wilt tonen. Wijzigingen hoef je dan maar op 1 plek door te voeren. Maar overweeg de gedachte om na het distribueren van het nieuwsbericht de tekst aan te passen zodat het beter in de context past en daardoor beter op SEO scoort.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.