Accounts verwijderd of overgezet naar wachtwoordmanager

Een aantal maanden geleden kwam ik tot de conclusie dat ik geen overzicht van mijn online accounts had. Een aantal had ik opgeslagen in een Word document, andere weer in mailtjes in mijn e-mailprogramma en sommige wist ik uit mijn hoofd.

> Controleren of jouw accounts gestolen zijn

Vrijwel alle accounts hadden wel unieke wachtwoorden dus dat was tenminste iets. Maar soms vergat ik de wachtwoorden en maakte ik gebruik van de “wachtwoord vergeten” functionaliteit. Niet alle wachtwoorden waren sterke wachtwoorden.

Afgelopen maand heb ik daarom al mijn accounts doorgenomen en dat waren er echt heel veel. Onbewust registreer je een account voor een webwinkel, bij een energieleverancier op een forum en ga zo maar door. Gelukkig zijn er tegenwoordig websites waar je zonder account kan bestellen.

Accounts verwijderen:

Per account heb ik mezelf afgevraagd of ik deze nog nodig had. Bij sommige accounts van webwinkels had ik al meer dan een jaar niet meer besteld. Ik heb afscheid genomen van bijvoorbeeld Wehkamp en Philips.

Houd er wel rekening mee dat het handig kan zijn om jouw account nog even te bewaren als het gekochte product nog in garantie zit. Dit is over het algemeen 2 jaar. Je kan dan net iets makkelijker contact opnemen met de verkoper.

Bij sommige websites zoals Facebook en AliExpress kan je zelf jouw account verwijderen. Bij anderen zoals Mojo moet je een e-mail sturen met het verzoek jouw account te verwijderen. Als je toch een mail moet sturen, vraag dan ook conform de AVG, dat alle persoonlijke gegevens vernietigd worden.

Om er zeker van te zijn dat mijn account verwijderd was gebruikt ik de functie “wachtwoord vergeten”. Bij sommige websites zorgde dit ervoor dat ik weer in kon loggen. Het account was dus helemaal niet verwijderd maar min of meer gedeactiveerd. Een e-mail sturen loste dit meestal zo op.

Wachtwoordmanager voor accounts die blijven:

De accounts die ik wilde behouden heb ik overgezet naar een wachtwoordmanager. Op deze manier kon ik gelijk gebruik maken van complexere wachtwoorden. Mijn wachtwoorden bestaan nu uit minimaal 14 letters, cijfers en vreemde tekens.

Op internet zijn diverse gratis en betaalde wachtwoordmanagers beschikbaar. Welke is het veiligste? Dat is lastig want ze zeggen allemaal dat ze super veilig zijn. Het loont daarom de moeite om een aantal onafhankelijke reviews te lezen.

Bovenstaande leveranciers zijn cloud wachtwoordmanagers. Jouw account gegevens worden versleuteld online in de cloud bewaard en zijn op alle apparaten die je gebruikt opvraagbaar. Super handig. Mocht je wachtwoorden liever veilig lokaal willen opslaan dan is het gratis KeePass de moeite waard. Nadeel is dat wachtwoorden dan maar op een apparaat beschikbaar zijn.

Maak je gebruik van alleen maar Apple apparaten? Dan adviseer ik de iCloud keychain te gebruiken. Dit is een wachtwoordmanager die in het besturingssysteem van Apple zit. Jouw account gegevens worden nu ook weer online opgeslagen. De iCloud keychain is heel handig maar was voor mij geen oplossing omdat ik ook Windows gebruik.

Conclusie:

Ik heb tientallen accounts verwijderd en hiermee mijn digitale voetafdruk verkleind. Alle andere accounts staan nu netjes in een overzicht. Deze hebben allemaal een nieuw veilig lang wachtwoord gekregen. Voortaan kan ik veiliger en sneller inloggen op tientallen websites zonder het wachtwoord te weten.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.