WordPress Onderhoud: Hou je website veilig en up-to-date

Waarom hebben WordPress websites onderhoud nodig?

Met afstand is WordPress het meest populaire CMS ter wereld, gebruikt door bijna 75 miljoen websites. Dit betekent dat meer dan 30% van de websites worden beheerd door WordPress. Nog wat indrukwekkende getallen; volgens WordPress worden er maandelijks 47 miljoen reacties geplaatst op WordPress websites. Daarnaast worden er 70 miljoen berichten geplaatst, kijken er 409 miljoen mensen op websites van WordPress en worden er door deze mensen maar liefst 24 miljard pagina’s bekeken. De kracht van WordPress zit met name in de eenvoud. Iedereen kan ermee werken, je kunt websites eenvoudig uitbouwen en het is betaalbaar. Daarnaast is het geschikt voor vrijwel iedereen; particulieren, bloggers, bedrijven, maar zeker ook voor grote organisaties. WordPress vraagt om onderhoud waardoor je website succesvol kan blijven draaien. Dit is een onderdeel wat je als gebruiker van WordPress niet mag onderschatten. Zeker voor de beginnende website-eigenaar is het zaak om hier voldoende en professioneel aandacht aan te besteden.

Een website is tegenwoordig van cruciaal belang voor een onderneming. Het is het raam waardoor klanten bij jouw bedrijf naar binnen kijken. Waar ze kunnen zien welke producten je verkoopt, waar je voor staat en wat ze van je kunnen verwachten. Ook het imago wat je wilt uitstralen wordt grotendeels bepaald door je website. Het is de eerste indruk die partijen krijgen van je bedrijf en dan wil je natuurlijk wel goed overkomen. Daarom is onderhoud van je website cruciaal, sterker nog; het is bepalend voor je reputatie. Heb je een trage, onaantrekkelijke en contentloze website, dan zullen partijen geen reden zien om zaken met je te doen. Als je regelmatig degelijk onderhoud verricht aan je WordPress website kun je dit voorkomen en hou je juist jouw website interessant en actueel.

Meest voorkomende fouten tijdens onderhoud
Op het gebied van onderhoud zijn er een aantal veelgemaakte fouten die je moet voorkomen. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

 • Traag ladende pagina’s – door niet geoptimaliseerde mediabestanden, te veel plug-ins of te veel advertenties zullen pagina’s traag worden geladen. Dit zorgt voor irritaties bij bezoekers die hierdoor snel af zullen haken
 • Verwijzingen en koppelingen werken niet – op het moment dat je gebruik maakt van links of koppelingen op je website; zorg dat ze werken. Voor klanten kunnen niet-werkende links en koppelingen het moment zijn dat ze jouw website verlaten en niets kopen.
 • Spelfouten – zorg voor foutloze teksten. Als bedrijf wil je iets uitstralen. Teksten op jouw website die vol fouten zitten stralen niet datgene uit wat je wilt. Zorg voor goed opgebouwde, foutloze teksten die goed overkomen bij de bezoekers.
 • Door het niet uitvoeren van onderhoud kan het voorkomen dat een pagina in zijn geheel niet beschikbaar is. Hierdoor kan het bijvoorbeeld gebeuren dat hackers je website plat kunnen leggen doordat er geen updates zijn gedraaid van beveiligingssoftware. Ook een slecht presterende host kan ertoe leiden dat jouw website niet werkt, waardoor bezoekers er geen gebruik van kunnen maken.

Het volgen van de trends op het gebied van website-technologie is belangrijk als eigenaar van een WordPress website. Deze technologie verandert namelijk razendsnel. Bijvoorbeeld op het gebied van integratie met sociale media. Ontwikkelingen die je door moet voeren in jouw website, om bezoekers te laten zien dat je als bedrijf modern bent de trends moeiteloos kan volgen. Een oudere website kan ervoor zorgen dat bezoekers afhaken.

Waarom zijn onderhoudswerkzaamheden belangrijk?

Een website moet goed functioneren. Als een bezoeker op je website komt, moet deze zich thuis voelen, gemakkelijk kunnen navigeren en eenvoudig iets kunnen kopen of bestellen. Daarom is de website functionaliteit die je gebruikt erg belangrijk. De koppelingen moeten werken, de links moeten het goed doen en grafisch moet het representatief zijn. Door regelmatig deze koppelingen en links te controleren kun je erop vertrouwen dat bezoekers niet tegen teleurstellingen aan zullen lopen op jouw website. Daarnaast is het slim om regelmatig zelf in te loggen op je eigen website via diverse apparaten. Bijvoorbeeld met je mobiele telefoon of tablet. Je kunt dan controleren of alle pagina’s wel goed werken en of de mediabestanden goed worden geladen.

Regelmatig komt WordPress met software updates, bedoeld om je website nog beter te laten functioneren. Ook komen er regelmatig updates van plug-ins op de markt. Deze updates bevatten veelal nieuwe en betere functionaliteit ten opzichte van de oudere versie. Hierbij kun je denken aan mooiere grafische weergaven, handigere navigaties en betere koppelingen met bijvoorbeeld sociale media. Ook worden er regelmatig updates beschikbaar gesteld die als doel hebben om websites en plug-ins beter te beveiligen tegen hackers. Met het draaien van deze updates zorg je voor een goede beveiliging van je website.

Vindbaarheid is een belangrijk onderdeel van onderhoud aan je WordPress website. Google kijkt voor het ranken van websites onder andere naar zoekwoorden, naar de lengte van de blogs die je plaatst en welke links er naar jouw website leiden. Op deze variabelen heb je zelf invloed. Je kunt slimme blogs plaatsen met goede zoekwoorden, deze blogs laten voldoen aan het minimale aantal woorden en links plaatsen. Hiermee verbeter je jouw vindbaarheid.

Wat is een backup?

Als ondernemer ben je altijd bezig met de toekomst van je bedrijf. Je moet er dan ook niet aan denken dat je gehackt wordt waardoor je hele website platligt. Op het moment dat je een goede back-up achter de hand hebt, kun je altijd terug naar de oude situatie. Door deze back-up te plaatsen kun je in een korte tijd weer jouw website online zetten. Daarmee geef je jouw klanten snel weer de mogelijkheid om bijvoorbeeld te bestellen. Hiermee zorg je ervoor dat je minimaal omzetverlies lijdt.

Wat is een WordPress onderhoudsplan?

Als kleine ondernemer heb je meestal geen budget voor een eigen website-beheerder. Toch is goed onderhoud voor een WordPress-website van groot belang. Voor kleine ondernemers is daarom uitbesteden een ideale optie, bijvoorbeeld aan Wponderhoud.nl.  Hiermee heb je niet de vaste kosten van een interne website-beheerder, maar wel de zekerheid van goed onderhoud. Het bedrijf die het onderhoud voor je doet zal verschillende onderhoudswerkzaamheden voor je uitvoeren. Denk hierbij aan het draaien van beschikbare software updates, het maken van back-ups, zorgen voor goede beveiliging van de website en het corrigeren van fouten op de website. Wponderhoud.nl zorgt ervoor dat je als ondernemer je handen vrij hebt om te doen waar jij goed in bent; ondernemen!

Hoe werkt het onderhoudsproces?

Goed onderhoud is feitelijk het uitvoeren van het onderhoudsplan. In dit onderhoudsplan staan werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd. Denk hierbij aan de volgende werkzaamheden:

 • maak back-ups op de voorgeschreven manier en op de voorgeschreven momenten
 • controleer regelmatig of deze back-ups goed werken
 • verwijder verouderde en ongewenste content op de website
 • voer website snelheid audits uit
 • zorg dat de software altijd up-to-date is, ook van de plug-ins
 • bekijk de resultaten op Google-Analytics van jouw website en anticipeer hierop
 • controleer alle teksten op de website regelmatig op spelfouten
 • controleer hoe hoog je staat in de ranking van Google en handel hiernaar
 • optimaliseer je mediabestanden, zorg hiermee voor een snelle laadtijd van je pagina’s
 • ververs content regelmatig zoals blogs en nieuwsberichten
 • controleer de functionaliteit van de software op je website
 • controleer of je website goed werkt vanaf diverse apparaten

Wat kost WordPress onderhoud?

Als ondernemer wil je jezelf richten op datgene waar je goed in ben; de kernactiviteiten van je bedrijf. Voor veel ondernemers is het onderhouden van hun WordPress website iets wat ze graag uitbesteden. Hiermee bouw je voor je bedrijf zekerheid in, de website draait altijd veilig en up-to-date door. OnderhoudWordPress.nl biedt pakketten aan waarvan er altijd eentje past bij jouw bedrijf. Wij zijn servicegericht, klantgericht en onze tarieven zijn scherp.

Als je een informatiewebsite hebt of jouw website gebruikt voor het plaatsen van blogs, dan is het basis onderhoudspakket ideaal. Hierbij worden er maandelijks updates gedraaid van je software, wekelijks draaien we een back-up, we optimaliseren jouw WordPress website en doen nog veel meer! En dit voor maar 15 Euro per maand. Ideaal om mee te staren en om te kijken of uitbesteden van je WordPress onderhoud bevalt.

Met het standaardpakket van OnderhoudWordPress.nl kunnen de meeste websites en webshops goed uit de voeten. Voor 35 Euro per maand krijg je maandelijkse updates, maken we wekelijks een back-up van je omgeving, houden we 24 uur per dag – 7 dagen in de week jouw website in de gaten en optimaliseren/versnellen we jouw WordPress omgeving. Daarnaast kun je binnen dit pakket nog meer van ons verwachten! Een pakket waarin je veel ontvangt voor een scherp tarief!

Het premium pakket is bedoeld voor grotere websites en webshops. Hierbij vraagt jouw website meer onderhoud dan een gemiddelde website of webshop. Jouw website krijgt bij dit pakket veel aandacht, ook zullen wij je maandelijks rapporteren over de voortgang betreffende het onderhoud. Wij doen maandelijkse updates, maken wekelijks een back-up, optimaliseren/versnellen je website en optimaliseren/versnellen jouw website waar mogelijk. Door 24 uur per dag/7 dagen per week jouw website te monitoren zijn we alert op alles wat gebeurt, hierdoor kunnen wij direct ingrijpen indien nodig, waarmee continuïteit van jouw website gewaarborgd is. Een zekere, veilige oplossing voor je website dus. En dat voor 60 Euro per maand!

Naast deze standaardpakketten bieden we ook maatwerk aan, hierbij kun je het beste persoonlijk contact met ons opnemen. Samen bespreken we de mogelijkheden en komen tot een pakket aan diensten die precies past bij jouw wensen.

Wat zijn de belangrijkste onderhoudswerkzaamheden

Aangevallen worden door hackers kan grote gevolgen hebben. Hierbij kan het gebeuren dat ze je website compleet plat leggen, waardoor je omzet mist en de kosten doorgaan. Het is daarom van cruciaal belang dat altijd de updates die WordPress ter beschikking stelt, uitgevoerd worden. Deze updates bieden namelijk betere bescherming dan de versie die je ervoor had.

Een back-up draaien zou moeten behoren bij de vaste werkzaamheden van een bedrijf. Zeker in bedrijven waarbij de website de motor van de onderneming is. In het geval dat de website gehackt wordt, kun je met een back-up altijd terug naar de oude omgeving. Dat geeft rust en zekerheid.

Daarnaast is de snelheid van je website een cruciaal onderdeel van je onderhoudsprogramma. Een trage website zorgt ervoor dat bezoekers voortijdig je site verlaten en hierdoor zal Google je website ook laag ranken. Het regelmatig in de gaten houden van de laadtijden van je website is hierdoor van groot belang.

Houd regelmatig een grote schoonmaak op je website. Wat kan er worden weggegooid? Beoordeel alles wat op je website staat kritisch. Heb je het niet nodig of is het niet meer actueel? Verwijder het. Hierdoor wordt je database overzichtelijk en versnel je de laadtijd. Dit geldt ook voor thema’s en plug-ins die je niet meer gebruikt. Ooit waren ze handig, ooit was je er blij mee, maar als je deze niet meer gebruikt, wordt het toch tijd om afscheid van ze te nemen.

Controleer regelmatig of alle koppelingen van je website goed werken. Kunnen bezoekers alles aanklikken wat ze maar willen en werkt alles goed? Daarnaast is het raadzaam om hierbij ook de links te controleren. Het kan ook zo zijn dat een link niet meer werkt omdat er op de pagina waar deze naar verwijst, iets is veranderd. Zorg dat koppelingen en links altijd goed functioneren.

Zoekmachines ranken websites op basis van een aantal criteria. Ze kijken onder andere naar de zoekwoorden die er worden gebruikt op de website. Daarnaast kijken ze naar de blogs die erop worden gepost, boven een minimale lengte worden blogs gezien als waardevol voor een bezoeker. Ook de laadtijd speelt bij de ranking een grote rol, net als de links die verwijzen naar je website. Bovenstaande punten zijn belangrijk om te controleren; voldoet je website aan de eisen van zoekmachines om hoog te worden gerankt? Indien dit niet het geval is, ga hier dan actief mee aan de slag.

Tips

 • Maak back-ups, zodat u altijd terug kunt naar de oude situatie
 • Voer updates uit van de software die je gebruikt, met name updates op het gebied van beveiliging
 • Besteed onderhoud uit indien je dit zelf niet kunt uitvoeren
 • Loop regelmatig alle links en koppelingen op je website na
 • Zorg voor actuele content en goede zoekwoorden op je site
 • Zorg voor snelle laadtijd van je pagina’s door overbodige bestanden en software te verwijderen

Conclusie

Als je een WordPress website hebt, besteed dan voldoende tijd aan het onderhoud. Als je dit niet zelf kunt, besteed dit uit aan professional. Goed onderhoud zorgt ervoor dat jouw website, als motor van je onderneming, altijd veilig en goed blijft draaien.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.