Het energielabel:
Alle woningeigenaren hebben een aantal jaren geleden een voorlopig energielabel gekregen. Dit label met een letter A t/m G geeft aan hoe zuinig jouw woning is. Net als bij lampen betekent A super zuinig en G niet zuinig.
Wil je jouw woning verkopen dan moet je een definitief energielabel aanvragen. Het voorlopig energielabel is gebaseerd op de meest voorkomende woningkenmerken. Heb jij onlangs zonnepanelen, een nieuwe boiler of HR++ glas laten installeren? Dan heeft dit een positief effect op jouw energielabel en is het voorlopig energielabel niet juist meer.
Op een verjaardag vertelde 2 personen mij dat je dit jaar nog goedkoop een definitief energielabel aan kan vragen via internet. Je hoeft dan alleen maar een aantal vragen te beantwoorden en bewijzen aan te leveren. Dit wordt vervolgens door een erkende controleur bekeken. Afhankelijk van de gekozen controleur kost dit 0 tot 30 euro.
Volgend jaar duurder:
Vanaf 2021 komt er een nieuw energielabel op basis van NTA 8800. Er zijn twee belangrijke verschillen met het huidige definitieve energielabel. Het eerste is dat je het niet meer digitaal kan aanvragen. Hiervoor moet een vakbekwaam energieadviseur bij jouw thuis langskomen. Het tweede verschil is dat de prijs tussen 100-200 euro komt te liggen.
Aangezien het energielabel 10 jaar geldig is en ik binnen die tijd mijn huis wel wil verkopen heb ik het afgelopen week online aangevraagd. Hiervoor ga je naar Energielabelvoorwoningen.nl. Dit is een website van de overheid waar je alleen middels DigiD op in kan loggen.
De website:
In het dagelijks leven ontwikkel ik websites dus ik bekijk websites altijd kritisch. Wat is er goed aan, wat kan beter en wat kan ik er zelf van leren.
Het is een hele simpele en duidelijke website. Er zit veel rust in en de website functioneert goed. Je ziet dat er tijd ingestoken is om er iets goeds van te maken.
Door de instructies te lezen weet je precies wat je als woningeigenaar moet doen. Bij elke vraag over jouw woning staat een filmpje dat aangeeft hoe je kan bepalen of je bijvoorbeeld muurisolatie hebt of een HR ketel.
Eigenlijk kan ik in deze korte review geen verbeterpunten benoemen. Mijn complimenten voor de duidelijke website. Als mensen zeggen dat er iets onduidelijk is dan komt dat vaak doordat mensen niet lezen.
De betaling, 3 euro:
Afhankelijk van de antwoorden die je geeft moet je bewijzen aanleveren. Zo heb ik Coolblue zonnepanelen en ik moest bewijzen dat die er ook echt zijn. Daarvoor heb ik de offerte, rekening en een foto van het dak geupload.
Aan het einde moet je een controleur uitkiezen. Die bepaald het definitieve energielabel op basis van jouw antwoorden. Je kan kiezen uit tientallen controleurs met verschillende tarieven. Ik wilde eerst een controleur voor 1 euro, maar de betaalprovider had storing. Uiteindelijk heb ik 3 euro betaald.
Conclusie:
Het verwerken van mijn aanvraag zou 24 uur duren, maar binnen 2 uur kreeg ik al het definitieve energielabel. Grappig genoeg nog steeds dezelfde letter als op de voorlopige. Invullen heeft me ongeveer 1 uur geduurd en 3 euro gekost.
Lekker alles digitaal, handig toch?!