Polymeer, de oplossing voor gebarsten smartphoneschermen?

Een tijdje geleden had ik een artikel gelezen over het materiaal polymeer in combinatie met gebarsten smartphoneschermen. Hiermee zou het mogelijk zijn om zelfreparerende schermen te maken, zelfs als een scherm compleet gebarsten is.

Ik was nieuwsgierig naar dit onderwerp en heb wat onderzoek op internet gedaan. Daaruit blijkt dat het polymeer in 2017 per ongeluk is ontdekt door Japanse onderzoekers. Oplossingen die onbewust ontdekt worden zijn altijd leuk. Maar eigenlijk is het dus niet zo heel nieuw meer. Tot op de dag van vandaag zijn er zover mij bekend nog geen smartphones met dit materiaal.

Een soort uitvoering van polymeer is polyether-thioureas. Dit materiaal maakt het mogelijk om barsten weg te duwen bij 21 graden en door de druk van vingers. Na enkele uren krijgt het materiaal weer zijn originele sterkte terug. Zit er door het vallen een barst in jouw scherm? Dan duw je die dus gewoon weg.

In het verleden is er ook vergelijkbaar materiaal uitgebracht om krassen in de behuizing te repareren. Dit kon je doen door met je vingers over de krasjes te wrijven. Maar ook hier hoor je vrijwel niets meer over. Natuurlijk zijn krassen en barsten een goede reden om een nieuwe smartphone te kopen of een hoesje. Dus het is wel begrijpelijk dat smartphone fabrikanten deze materialen liever niet gebruiken.

Smartphones van tegenwoordig kunnen best wel tegen een ongelukje, mits ze goed vallen en bij voorkeur op een zachte ondergrond. Valt een smartphone op een hoek op een harde vloer dan is de kans groot dat er een barst in het scherm zit.

Natuurlijk kun je gebarsten smartphoneschermen laten vervangen. Bij een iPhone SE 2020 van ongeveer 500 euro kost dit 155 euro. Best een flink bedrag.

Ken je de Nokia 3310 nog? Dat was pas een solide telefoon. Die kon je van de eerste verdieping gooien en functioneerde daarna nog. Doe dat maar eens met een smartphone.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.