Gebruik je een wachtwoordmanager? Maak lokaal een back-up

Maak een back-up van een wachtwoordmanager op een USB stick.Gebruik je net als ik een wachtwoordmanager die de data online opslaat in de cloud? Dan weet je hoe handig het is dat je op ieder apparaat bij jou wachtwoorden kan.

Je hoeft geen papieren of digitale lijstjes met wachtwoorden bij te houden. Of erger nog, overal hetzelfde simpele wachtwoord te gebruiken.

Met een wachtwoordmanager kan je complexe wachtwoorden maken en online bewaren. Het enige wachtwoord wat je hoeft te onthouden is het hoofdwachtwoord.

Vertrouwen:

Ik krijg regelmatig de vraag of je een online wachtwoordmanager kan vertrouwen. Dit is een goede vraag. Inmiddels zijn er tientallen partijen op de markt en ze geven aan dat ze allemaal veilig zijn.

Heb je er een gevonden? Zoek dan op internet naar beoordelingen van anderen. Zijn die positief of juist negatief. Zoek bijvoorbeeld ook naar onderzoeken van beveiligingsbedrijven die objectief de code of het bedrijf achter de wachtwoordmanager hebben gecontroleerd.

Online beschikbaarheid:

Dit gaat allemaal over de veiligheid van een wachtwoordmanager. Heel belangrijk, maar heb je ook nagedacht over de beschikbaarheid van een online wachtwoordmanager?

Stel je voor dat er problemen zijn door een fout in een update van de website/app, de fysieke server heeft een storing of de verbinding is heel traag. Zo kan ik nog wel een aantal redenen bedenken. Het komt erop neer dat je niet bij de wachtwoorden kan.

Lokaal een back-up maken:

Je kan natuurlijk altijd de wachtwoord vergeten functionaliteit van de website gebruiken waar je in wilt loggen. Misschien is de storing na 1 uur of 1 dag ook weer opgelost. Toch kan het interessant zijn om lokaal een back-up van alle wachtwoorden te maken.

Die back-up hoef je natuurlijk niet iedere dag te maken. Eens per maand of halfjaar zou voldoende moeten zijn. Vrijwel alle wachtwoordmanagers, zoals Bitwarden, bieden de optie aan om alle opgeslagen inloggegevens te exporteren.

Houd er wel rekening mee dat wachtwoorden niet versleuteld worden geëxporteerd naar bijvoorbeeld JSON of CSV. Het resultaat is een leesbaar tekstbestand. Bewaar dit daarom op een simpele USB stick die je online kan kopen voor een paar tientjes.

Die USB stick bewaar je op een veilige plek. Ergens diep in een la of in een kluis. Het bestand bewaar je dus niet op de computer om te voorkomen dat kwaadwillenden er gemakkelijk bij kunnen.

Conclusie:

Een wachtwoordmanager is super handig, maar door af en toe lokaal een back-up te maken ben je er niet compleet afhankelijk van.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.