Windows 10 Kritieke fout. Uw startmenu werkt niet.

Windows 10 Kritieke fout. Uw startmenu werkt niet.Probleem:
Afgelopen week kreeg ik de melding van een gebruiker binnen dat het Windows 10 startmenu niet meer werkte. Je kon klikken op de knop maar het menu werd niet zichtbaar. Wel werd de foutmelding: “Kritieke fout. Uw startmenu werkt niet. De volgende keer dat u zich aanmeldt zal worden geprobeerd dit te herstellen.” getoond.

Afmelden, opnieuw opstarten, computer uit- en aanzetten lostte dit probleem niet op. Op internet werd ook nog voorgesteld om “sfc /scannow” of “DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth” uit te voeren.

Andere oplossingen die ik geprobeerd heb is opstarten in Veilige modus en alle Windows 10 apps opnieuw registreren via de Powershell. Maar al deze oplossingen werkte niet.

Oplossing:
De enige oplossing om “Kritieke fout. Uw startmenu werkt niet. De volgende keer dat u zich aanmeldt zal worden geprobeerd dit te herstellen.” op te lossen was gebruik maken van Windows 10 Systeemherstel.

De eerste poging om een paar dagen terug te gaan zorgde ervoor dat Systeemherstel de actie niet af kon ronden. Ik heb vervolgens een nog ouder herstelpunt gekozen en die kon wel afgerond worden.

Het uitvoeren van systeemherstel duurde alleen wel 3-4 uur. Geduld is dus wel belangrijk. Systeemherstel tussentijds afbreken kan weer nieuwe problemen veroorzaken.

Andere oplossingen zijn om Windows 10 opnieuw te installeren of bij te werken naar de laatste versie. Beiden oplossingen heb ik niet meer getest.

Oplossing getest op:
Windows 10

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.