PDF bestanden openen in Adobe Reader of een browser?

Jaren geleden heeft Adobe het PDF bestandsformaat bedacht met de volgende doelen:

  1. Het bestand wordt door de partij ontvangen zoals de afzender het bedoelt
  2. Het bestand kan niet door de partij die het ontvangt aangepast worden

Inmiddels zijn er wel programma’s beschikbaar die het mogelijk maken om een PDF bestand aan te passen.

Het tweede doel bestaat daarom niet echt meer. Zo kan je:

  1. Teksten aanpassen
  2. PDF bestanden samenvoegen
  3. Commentaar toevoegen

Iedereen heeft wel eens een PDF bestand gezien in de vorm van een offerte, factuur of handleiding. Deze kan je openen met het gratis programma Adobe Reader. De volledige naam is Adobe Acrobat Reader DC.

Maar wist je dat je PDF bestanden ook kan openen met een browser zoals Chrome of Firefox? In de browser kan je de PDF bekijken, afdrukken en draaien. Eigenlijk alles wat je nodig hebt om die factuur van jouw stroomleverancier te bekijken.

Adobe Reader heb je dus praktisch gezien helemaal niet meer nodig. Ik heb het programma daarom sinds kort verwijderd van mijn computer.

Met de lancering van Windows 8.1 kwam er een nieuwe browser bij onder de naam Edge die Internet Explorer zou moeten vervangen. Inmiddels zijn we jaren verder en is Internet Explorer er helaas nog steeds. Edge kon ook overweg met PDF bestanden, alleen vond ik de ondersteuning zeer gebrekkig. Sommige werden niet geopend of maar half getoond. Afdrukken was ook niet altijd mogelijk.

Inmiddels is er een nieuwe versie van Microsoft Edge uitgebracht gebaseerd op de Chromium techniek die ook door Google Chrome wordt gebruikt. Deze versie heeft ook ondersteuning voor PDF bestanden. Maar naast het alleen openen van deze bestanden kan je in Microsoft Edge ook aantekeningen maken op het document of tekst markeren. Dit kan weer niet in Chrome of Firefox.

Conclusie:
Adobe Reader heb je niet meer nodig om een PDF bestand te openen. Gebruik een browser die je toch nodig hebt. Wil je ook aantekeningen maken in PDF bestanden? Kijk dan eens naar Microsoft Edge.

Moet je PDF bestanden inhoudelijk aanpassen, of gebruik je het op professioneel niveau, kijk dan eens naar de betaalde Adobe Acrobat versie.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.