Bescherm jezelf op internet met een VPN verbinding

In dit blog bespreek ik in grote lijnen dat bijgehouden wordt welke websites jij bezoekt en wat daarom de meerwaarde van een VPN verbinding is. Tussen jouw computer en de website zitten veel meer partijen die zien wat jij doet.

Het internet:

Inmiddels besteden we dagelijks vele uren op het internet. Is het niet via een laptop of computer dan is het wel via een van de vele apps op de smartphone. Internet kan je niet meer wegdenken uit het dagelijks leven.

Vele jaren geleden toen de mobiele telefoons in Nederland werden geïntroduceerd werd er een onderzoek gedaan onder de inwoners. Wat vind je van de mobiele telefoon en wat denk je ermee te gaan doen? Veel mensen wisten zich er geen raad mee. Die mobiele telefoon is geëvolueerd tot een smartphone waardoor we constant verbonden zijn.

Uitwisseling van persoonlijke data:

Dat constant verbonden zijn betekent ook dat er constant data uitgewisseld wordt. Met Facebook, webwinkels, jouw internetprovider, LinkedIn, Youtube, TikTok en ga zo maar door. In die constante data uitwisseling wordt ook veel persoonlijke data op en neer gestuurd zoals NAW of bankgegevens.

Gelukkig hebben vrijwel alle websites en apps tegenwoordig een verbinding op basis van https://. Dus persoonlijke data is veilig versleuteld tussen jouw apparaat en bijvoorbeeld de website van de bank. Dankzij bedrijven zoals Google is het gebruiken van een versleutelde verbinding een eis geworden.

Even terug naar de bank. Wist je dat jouw internetprovider en ook andere bedrijven kunnen zien dat jij vanaf jouw apparaat iedere maandagavond inlogt op de website van de Rabobank. Immers jij geeft de browser de opdracht om de website in te laden.

Partijen tussen jou en de website:

Maar de internetprovider mag toch aan niemand vertellen welke websites jij hebt bezocht? Dat klopt want het is privacy gevoelige data. Maar de politie kan de rechter vragen om een internetprovider gegevens over klanten aan te leveren wegens een onderzoek. Omdat de internetprovider alles bijhoud in logboeken kunnen ze dit dus ook aanleveren.

Een ander onderwerp, dat in 2017 voor veel onrust zorgde, was de sleepwet voorgesteld door de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Deze wet maakt het mogelijk om op grote schaal data te onderscheppen. Ze zien zo precies welke websites jij bezoekt. Ongeacht waarvoor ze deze informatie nodig hebben.

“Ik heb niets te verbergen maar niemand hoeft te weten welke websites ik bezoek.”

Naast deze partijen zitten er tussen jou en de bank nog een aantal servers die weer door andere bedrijven beheerd worden. Het internet is namelijk een aan elkaar gekoppeld netwerk dat bestaat uit heel veel computers en servers. Vrijwel alle leveranciers heb niets kwaads in de zin, maar weten wel welke websites er door wie worden opgevraagd.

Om te bepalen wie welke website wilt bezoeken wordt het IP adres gebruikt. Dit IP adres wordt door de interprovider uitgedeeld. Stel je krijgt het logboek met bezochte websites van jouw internetprovider. Dan kan je door te filteren op jouw IP zien welke websites je hebt bezocht. Anderen, die deze informatie hebben, kunnen dit dus ook.

Verberg welke websites jij bezoekt:

Je kan op een eenvoudige manier verbergen welke websites jij bezoekt. Hiervoor heb je een VPN verbinding nodig die gratis en betaald aangeboden worden. Per definitie worden gratis VPN verbindingen afgeraden omdat de kwaliteit, snelheid en betrouwbaarheid niet gegarandeerd worden. Vraag jezelf af, waarom zou iemand jou gratis helpen jouw privacy te beschermen?

VPN staat voor Virtual Private Network en betekent eigenlijk dat je een privé internetverbinding krijgt. Deze verbinding gaat gewoon over de reguliere internetverbinding heen. Daarom wordt deze ook virtueel genoemd. Deze VPN verbinding zorgt ervoor dat jij een uniek IP adres krijgt dat niet gerelateerd kan worden aan jou.

Normaal ga je met jouw smartphone het internet op via een zendmast. Je identificeert je dan met een IP adres. Jouw provider weet dat jij dit bent. Maak je gebruik van een VPN verbinding dan ga je niet bij de zendmast het internet op maar ergens anders in de wereld. Hierdoor krijg je ook een ander IP adres en jouw provider weet niet dat jij bij die zendmast het internet opgaat.

Dus het zou best kunnen dat je in Frankrijk of Duitsland het internet opgaat net of je daar woont. Op deze manier kunnen andere partijen dus niet zien dat jij de website van de bank bezoekt. Dit beschermd jouw privacy weer een stuk beter.

Een VPN verbinding kan je gebruiken voor alle apparaten en in heel de wereld. Net als bij laptops heb je voor VPN verbindingen ook weer tientallen aanbieders met hun eigen voor- en nadelen met goedkope of dure tarieven.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.