Landen blokkeren die website mogen bezoeken kan problemen veroorzaken

Ik krijg van webmasters wel eens de vraag of het mogelijk is om bepaalde landen te blokkeren of om alleen bezoekers uit Nederland toe te staan. De reden voor deze vraag is meestal omdat ze zo het aantal aanvallen willen beperken. Veel aanvallen op websites komen uit het buitenland. Een tweede reden is omdat er content aangeboden wordt die alleen in Nederland bekeken mag worden.

Op zich een slimme oplossing die zeker werkt. Gebruik je WordPress dan zou je iQ Block Country kunnen gebruiken. In deze plugin kan je aangeven welke landen wel of juist niet jouw website mogen bezoeken. Dit wordt op basis van IP adressen gedaan.

Alleen gebruiken tegenwoordig steeds meer mensen een VPN verbinding via het werk of om hun privacy te beschermen. Mensen gaan dan niet meer via KPN of Ziggo het internet op in Nederland. Ze gaan via internet eerst naar bijvoorbeeld Frankrijk of Duitsland voordat ze het internet op gaan.

Het lijkt dan net of dat deze mensen in dat land wonen terwijl ze in Nederland achter hun computer zitten. Dit met als gevolg dat zij geblokkeerd worden wanneer ze jouw website willen bezoeken. Immers ze komen niet uit Nederland.

Natuurlijk kan je die mensen vragen om geen VPN te gebruiken wanneer ze jouw website willen bezoeken maar dat is niet echt klantvriendelijk. Een betere oplossing is om de IP adressen te blokkeren die jouw website aanvallen.

Wordfence gebruiken om aanvallen te blokkeren.Voor WordPress heb je bijvoorbeeld de Wordfence plugin. Deze plugin zorgt ervoor dat IP adressen die voor aanvallen worden gebruikt actief geblokkeerd worden. De lijst met IP adressen verandert ieder uur. Wordt een IP adres geblokkeerd dan stappen de aanvallers over naar een nieuw IP adres.

Wordfence komt in een gratis en betaalde versie. Gebruik je de gratis versie dan krijg je niet real time updates maar loop je een paar weken achter. Is jouw website jouw visitekaartje en wil je niet dat deze traag wordt door aanvallen? Dan is de betaalde versie zeker de moeite waard.

Natuurlijk lost Wordfence niet het probleem op dat content alleen aan Nederlandse bezoekers getoond mag worden. Maar het moge duidelijk zijn dat bezoekers die uit een ander land komen mogelijk gewoon mensen uit jouw land zijn.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.