Wat wordt er bedoelt met de canary versie van software?

Tijdens het ontwikkelen van software wordt er gewerkt met versienummers. Deze versienummers kunnen uitgedrukt worden in getallen, jaartallen of namen.

Google heeft voor Android namen gebruikt zoals Marshmallow of Jollipop.

Maar voordat een software een definitieve versie krijgt wordt er vaak eerst gewerkt met deze extra namen:

  • Alpha, de software is nog in ontwikkeling
  • Beta, de software wordt niet verder ontwikkeld maar alleen getest

Zolang een versie in alpha of beta is kan je deze nog niet gebruiken in het dagelijks leven. De software is nog niet stabiel genoeg en kan grote fouten (bugs) bevatten.

Sommige ontwikkelaars werken ook nog met de versie release candidate 1. Het getal 1 kan vervangen worden door een hoger nummer. Deze versie komt na de beta versie en is de laatste versie die getest wordt. Als er geen fouten gevonden worden dan wordt dit de definitieve versie.

Ontwikkeling nieuwe software versie:

  1. Ontwikkeling software versie 1
  2. Software versie 1 alpha wordt uitgebracht
  3. Versie 1 beta wordt uitgebracht
  4. Definitieve versie 1 wordt uitgebracht
  5. Ontwikkeling software versie 2
  6. Stap 2-4 wordt weer herhaald

Dagelijkse gebruikers merken weinig van versies zoals alpha, beta of release candidate. Zij krijgen alleen de definitieve versie. Maar als je ook wel eens websites bezoekt zoals Tweakers.net dan zie je berichten staan met daarin de naam canary versie.

Dit is een versie die heel de tijd beschikbaar is om gebruikt te worden. Bedrijven zoals Google gebruiken voor de browser Chrome een canary versie om nieuwe functionaliteit te testen. Echter kan het zijn dat deze functionaliteit nooit in een definitieve versie zal komen. 

Een canary versie staat daarom ook los van een alpha, beta of release candidate. Als je kijkt naar het lijstje met 6 stappen hierboven da zie je dat er telkens in een vaste volgorde gewerkt wordt naar een nieuwe software voor normale gebruikers.

De canary versie is eigenlijk een grote zandbak met nieuwe functionaliteit die nooit uitkomen. Maar functionaliteit kan wel overgezet worden naar een definitieve versie.

Waarom zou je een canary versie gebruiken?
Voor dagelijkse gebruikers heeft het geen toegevoegde waarde. Heb je last van een probleem? Dan kan als oplossing voorgesteld worden dat je de canary versie installeert omdat daar een oplossing voor het probleem inzit.

Eigenlijk is een canary versie alleen interessant voor gebruikers die nieuwe functionaliteit willen testen. De canary versie van software installeer je soms naast de stabiele versie van de software. Op deze manier kan je voor normaal gebruik de stabiele versie van bijvoorbeeld Chrome gebruiken.

Ontwikkelaars van extensies voor Chrome kunnen ook deze versie gebruiken om te bepalen of hun extensie nog steeds werkt met de nieuwe functionaliteit.

De kanarie in de mijnen:
Vroeger namen mijnwerkers een kanarie mee de kolenmijnen in. Als de kanarie vreemd ging doen of dood ging wisten de medewerkers dat er problemen waren. Mogelijk gebrek aan zuurstof of gevaarlijke gassen. Op deze manier konden mijnwerkers op tijd de mijn verlaten zonder gevaar te lopen.

Eigenlijk werkt de canary versie voor software op dezelfde manier. Op een veilige manier kan nieuwe functionaliteit getest worden zonder dat de definitieve versie, of gebruikers daarvan, gevaar lopen.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.