Overstappen van Fireworks naar Krita als grafisch programma

Fireworks:
Velen jaren geleden had ik Macromedia Fireworks. Met Fireworks deed ik simpel grafisch werk en ontwierp ik websites. Dat was in de tijd dat websites dag zeiden tegen HTML frames, zolang geleden dus. Een prima programma dat later door Adobe werd overgenomen.

Macromedia Fireworks werd zo Adobe Fireworks, maar omdat Adobe ook Photoshop had kreeg Fireworks minder aandacht. Door de jaren heen werden er nog maar zelden updates uitgebracht. De laatste jaren liep ik zelfs tegen vreemde foutmeldingen aan waardoor het programma opeens stopte.

Begin 2020 heb ik daarom besloten Adobe Fireworks van mijn computer te verwijderen omdat het niet lekker meer werkte. Daarnaast begon ik ook te twijfelen aan de veiligheid van het programma. Mogelijk dat er door de jaren heen beveiligingslekken ontdekt waren maar die niet meer verholpen werden door het uitblijven van updates.

Wat zijn mijn verwachtingen:
Ik heb me toen kritisch afgevraagd wat ik anno 2020 van een grafisch programma nodig heb. Eigenlijk is die lijst helemaal niet zo bijzonder. Ik heb het programma het meeste nodig voor afbeeldingen die ik in mijn blogs gebruik.

  • Afbeeldingen bijsnijden of afmetingen aanpassen
  • Opslaan in een ander formaat
  • Kwaliteit aanpassen om ruimte te besparen
  • Afbeeldingen samenvoegen
  • Teksten en pijltjes toevoegen voor handleidingen

> Lees hoe je een website kan tonen in een iPad of iPhone scherm als mock-up

De zoektocht:
Veel van bovenstaande punten kan je ook doen met Paint of Knipprogramma, maar weer net niet alles. Het is toch fijn om daarvoor één programma te hebben. Ik ben vervolgens op internet gaan zoeken. In eerste instantie kwam ik uit op Affinity die veel goedkoper is in aanschaf dan Adobe.

Het grafisch programma zag er veelbelovend uit met veel opties en qua functioneren vergelijkbaar met Adobe Photoshop. Een kanshebber en dus genoteerd. Na veel overzichten doorgebladerd te hebben kwam ik uit op het gratis open-source programma Krita. Net als Affinity had ook dit programma wat weg van Adobe Photoshop, maar zag er wel gemakkelijker te bedienen uit. Zowel beschikbaar in Engels als Nederlands.

Screenshot van Krita.

Ik heb zitten twijfelen tussen Affinity en Krita, maar uiteindelijk besloten om Krita te installeren. Het programma gebruik ik nu een paar maanden naar tevredenheid. Ik heb op internet nog niet gezocht hoe bepaalde functionaliteit werkt. Het programma legt zichzelf eigenlijk uit en is heel logisch ingedeeld. Krita voldoet ook aan alle eisen op mijn lijstje.

Op dit moment gebruik ik Krita in het Nederlands, maar je kan deze beter in het Engels installeren. Als je op internet zoekt hoe je iets moet doen is de kans groot dat het in het Engels wordt uitgelegd. Op die manier hoef je niet zelf de Engelse termen te vertalen naar het Nederlands maar kan je direct de stappen uitvoeren.

De historie van Krita:
Krita bestaat sinds 2000 en is ontstaan in Duitsland. Toen heette het nog KImageShop wat hernoemd werd naar Krayon. De reden hiervoor was dat het teveel leek op Photoshop. In 2002 werd de naam wederom aangepast omdat een andere website die al hanteerde. De nieuwe naam werd Krita zoals we het vandaag de dag kennen.

Anno 2020 is Krita nog steeds gratis te gebruiken maar wel afhankelijk van donaties van gebruikers. Inmiddels is er ook een stichting opgezet die geregistreerd is in Nederland.

Waarom geen Adobe Photoshop:
Te duur in aanschaf en te lastig om te gebruiken voor de simpele taken die ik doe. Ik snap dat het voor grafisch vormgevers de tool is omdat je er heel veel mee kan. Niet voor niets wordt Adobe Photoshop als marktleider gezien.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.