Hardware temperatuur controleren met Speccy

Soms zijn er van die momenten waarop je de temperatuur van de computer zou willen weten omdat:

  • De computer heel warm wordt
  • De ventilatoren heel hard draaien
  • De computer niet soepel werkt of traag is

In de computer zitten diverse temperatuursensoren. Het aantal is afhankelijk van de soort en hoeveelheid gebruikte hardware:

  • Processor heeft een temperatuurmeter per core
  • (optioneel) De grafische kaart heeft temperatuurmeter
  • (optioneel) De harde schijven/ssd hebben een temperatuurmeter

Standaard heeft Windows geen programma die de resultaten van de diverse temperatuurmeters kan tonen. Mocht je dit wel willen weten dan zou de eerste optie zijn om het BIOS te openen. Dit is het besturingssysteem van het moederbord die alle hardware en software met elkaar verbind.

Het eerste nadeel is dat het moederbord niet altijd alle temperatuursensoren ondersteund van alle hardware in de computer. Het tweede nadeel is dat je niet gemakkelijk in het BIOS komt en dat het meer voor geavanceerde gebruikers is.

Natuurlijk is het veel beter om de temperatuurmeters in de gaten te houden wanneer je ook echt werkt met de computer. In het BIOS zal de temperatuur anders zijn dan wanneer je met Photoshop een foto aan het bewerken bent.

Om dan toch de temperatuursensors uit te kunnen lezen kan je gebruik maken van Piriform Speccy. Dit gratis programma maakt meteen een overzicht van alle hardware in de computer. Vroeger had je ook het programma Speedfan, maar de laatste versie is uit 2015 en de vraag is of deze de hardware na 2015 nog goed ondersteund.

Controleer de temperatuur met Speccy
Bron: Piriform Speccy

In bovenstaand screenshot zie je dat de temperaturen van de hardware tussen de 15-35 graden ligt wat perfect is. Je hoeft je pas zorgen te maken als de temperaturen rond de 50 graden of hoger komen te liggen.

Mocht de processor te warm worden dan zal deze automatisch minder snel gaan werken om zo een stijgende temperatuur te beperken. Dit heeft wel als gevolg dat de computer trager wordt.

Hardware onderdelen met een ventilator worden actief gekoeld. Heeft een hardware onderdeel alleen een koelblok dan wordt deze passief gekoeld. Simpele grafische kaarten hebben voldoende aan passieve koeling.

Waarom zie je hoge temperaturen:

  • Er zit teveel stof in de computer/ventilatoren, hoog tijd om schoon te maken
  • De computer moet te hard werken, bijvoorbeeld tijdens het spelen van games
  • De ventilator of ventilatoren werken niet meer waardoor koeling ontbreekt

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.