Stappenplan TP-Link Deco M4 installeren voor het beste resultaat

TP-Link Deco M4 mesh set.Probleem:
Ik werd gevraagd om in een huis het draadloos netwerk (wifi) te optimaliseren omdat het niet stabiel was. De eigenaren van het huis hadden via Ziggo goedkoop een TP-Link Deco M4 set besteld. De set bestaat uit 3 apparaten die een mesh netwerk uitzenden.

Geen klant bij Ziggo?
Bezoek dan Knibble.nl om te zien waar je de TP-Link Deco M4 het goedkoopste kan bestellen.

Wat is het belangrijkste verschil ten opzichte van een acces point? Het mesh netwerk bepaald met welk TP-Link Deco M4 je verbinding mag maken. Er wordt gekeken wat de meest optimale verbinding is. Dit merk je vooral als je met veel apparaten op het draadloos netwerk zit of in een groot huis.

De eigenaren hadden het mesh netwerk zelf ingesteld, maar ze waren niet tevreden over het resultaat.

Na onderzoek bleek dat er in huis 5 draadloze netwerken aangeboden werden:

  • Ziggo modem draadloos netwerk
  • Ziggo modem draadloos gastnetwerk
  • Chromecast draadloos netwerk
  • TP-Link Deco M4 netwerk 1
  • TP-Link Deco M4 netwerk 2

Dit botst nogal, vooral als ze op de zelfde kanalen of frequenties werken. Het beste zou een draadloos netwerk zijn in heel het huis. Hiervoor heb ik de volgende stappen uitgevoerd.

Stap 1:
Ik heb alle apparaten uit het stopcontact gehaald, behalve de Ziggo modem. In de Ziggo modem heb ik het draadloos netwerk functionaliteit uitgeschakeld.

Stap 2:
Ik heb een van de TP-Link Deco M4 apparaten opnieuw ingesteld als hoofd deco.

Stap 3:
Ook de andere twee TP-Link Deco M4 apparaten heb ik gereset en opnieuw ingesteld.

Stap 4:
De Chromecast heb ik gereset en opnieuw ingesteld zodat deze zelf geen draadloos netwerk meer uitzend.

Stap 5:
Ik heb de TP-Link Deco M4 apparaten op verschillende plekken in huis gezet voor optimale dekking.

Conclusie:
Vanaf nu was er maar 1 draadloos netwerk en 1 draadloos gastnetwerk in huis. Dat werkte prima, maar de dekking was nog steeds niet optimaal. De TP-Link Deco M4 apparaten moeten voldoende bij elkaar in de buurt staan om het draadloos netwerk verder uit te breiden.

Het huis was hiervoor te groot of er moesten meer TP-Link Deco M4 apparaten aangeschaft worden. Daarnaast was het huis gebouwd met behoorlijk wat beton en ijzeren balken wat de nummer 1 vijand van WIFI is.

Oplossing:
In het het huis lagen overal netwerkkabels. Zo was de Ziggo Horizonbox voorzien van een netwerkkabel en ook de computer op de tweede verdieping had een vaste aansluiting. Heel slim van de eigenaren omdat te doen tijdens het bouwen van het huis.

> Lees mijn blog over Mediabox Next de opvolger van de Horizonbox

Met die informatie ben ik naar huis gegaan en ben ik gaan zoeken op internet naar oplossingen. Ook heb ik op het werk een collega om tips gevraagd. Dit heeft geleid tot een nieuwe opzet op basis van onderstaande tekening. Nieuw is de TP-Link TL-SG105E switch.

TP-Link Deco M4 opzet met netwerkkabels als bron voor internet.
TP-Link Deco M4 opzet met netwerkkabels als bron voor internet.

Stap 1:
Ik heb alle TP-Link Deco apparaten uit het stopcontact getrokken.

Stap 2:
Ik heb alle netwerkkabels uit de Ziggo modem gehaald.

Stap 3:
De eerste TP-Link Deco heb ik in de meterkast aangesloten met een netwerkkabel op de eerste netwerkpoort van de Ziggo modem. Deze heb ik vervolgens ingesteld dat deze weer een draadloos netwerk uitzend. De bron voor internet is een netwerkkabel.

Stap 4:
Ik heb de TP-Link switch in de meterkast geïnstalleerd en deze met een netwerkkabel verbonden met poort 2 van de TP-Link Deco uit stap 3.

Stap 5:
Ik heb de Ziggo klantenservice gebeld en gevraagd om de Ziggo modem in bridge mode te zetten. Op deze manier geeft de modem het internet signaal via poort 1 direct door aan de TP-Link Deco. De andere poorten worden, net als de draadloos netwerk functionaliteit, uitgeschakeld.

Stap 6:
Ik heb alle netwerkkabels uit stap 2 aangesloten op de switch. Dit waren er precies 4.

Stap 7:
Op de eerste verdieping heb ik de tweede TP-Link Deco aangesloten op een van de vrije netwerkkabels en vervolgens opnieuw ingesteld. Deze stap heb ik ook herhaald in de slaapkamer op de begane vloer. Deze twee apparaten krijgen hebben ook een netwerkkabel als bron voor internet.

Stap 8:
Optioneel kan je in de TP-Link Deco app het draadloos gastnetwerk inschakelen.

Testen:
Na het installeren heb ik op een aantal locaties met Speedtest de snelheid getest. De resultaten waren bijna vergelijkbaar met de computer die voorzien was van een vaste netwerkaansluiting. De eigenaren gaven later aan dat het veel stabieler werkte.

Conclusie:
Heb je een groot huis of een huis met veel beton en ijzer? Dan kan het interessant zijn om gebruik te maken van netwerkkabels voor een betere dekking. Heb je die mogelijkheid niet en kan je ze ook niet aanleggen? Dan kan je gebruik maken van Powerline adapters. Je zet dan stroomdraden in als netwerkkabels.

83 reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.