WordPress 5.6 vervangt jQuery 1.12 met jQuery 3.5.1

WordPress jQuery wordt bijgewerkt naar versie 3 in WordPress 5.6.Al jaren maakt WordPress gebruik van de jQuery bibliotheek. Dit is een verzameling van Javascript functies waardoor ontwikkelaars met minder code meer kunnen bereiken. Zo hoeven ontwikkelaars zelf geen code te schrijven die de waarde uit een formulierveld haalt of elementen in een website laat bewegen. Superhandig en heel krachtig. WordPress maakt er zelf ook veelvuldig gebruik van.

WordPress 5.5 maakt op dit moment gebruik van versie 1.12. Om ervoor te zorgen dat Javascript code blijft werken die gebruik maakt van functionaliteiten in jQuery 1.9 en jonger werd er jQuery Migrate ingeladen. Dit is net als jQuery een bibliotheek die ervoor zorgt dat oude functies nog blijven werken die niet meer beschikbaar zijn in versie 1.12.

jQuery migrate:

Met WordPress 5.5 is besloten om de jQuery Migrate bibliotheek te verwijderen. Dit met als gevolg dat bepaalde plugins niet meer werkten omdat die hier van afhankelijk zijn. Al snel werd er een plugin ontwikkeld die deze bibliotheek weer deed inladen.

WordPress heeft dit probleem erkent en in WordPress 5.6 wordt de laatste versie van jQuery migrate weer toegevoegd. Maar in versie 5.7 wordt het opnieuw verwijderd. Dit geeft ontwikkelaars wat meer tijd om hun plugins en thema’s bij te werken. Wel wordt versie jQuery Migrate 3.3.2 gebruikt om oude jQuery versies te ondersteunen.

> Bekijk meer WordPress blogs

jQuery 3.5.1:

In WordPress 5.6 wordt de jQuery bibliotheek bijgewerkt naar versie 3.5.1. Deze versie 1.12 is uit 2016 en behoorlijk oud dus het was belangrijk dat deze stap genomen werd. WordPress geeft hiermee aan stappen voorwaarts te maken door afscheid te nemen van oude code. Deze stappen hebben ze ook al gezet door langzaam de minimale PHP versie te verhogen. Ze zijn zelfs nu al bezig met PHP 8 ondersteuning.

Na het installeren van WordPress 5.6 zal alle oude jQuery functionaliteit als het goed is nog steeds werken dankzij jQuery Migrate. Maar er is wel actie nodig voor de plugin en thema ontwikkelaars. Heb jezelf Javascript code geschreven die jQuery gebruikt? Controleer nu al proactief of die Javascript code nog werkt. Je kan op een tijdelijke omgeving al WordPress 5.6 Relase Candidate downloaden.

Conclusie:

Het is nog niet 100% zeker dat jQuery migrate in WordPress 5.7 komt te vervallen. Maar laat het wel een motivatie zijn voor iedereen om afscheid te nemen van oude code. Op die manier functioneert een website het snelste en het veiligste.

En zoals altijd: test jouw website goed na het bijwerken naar WordPress 5.6. Niet alleen de voorkant, maar ook de achterkant. Activeer de web developer console van de browser om mogelijke Javascript fouten te zien.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.