Wat is WIFI-backhaul of ethernet-backhaul?

Vraag:

Als je een draadloos mesh netwerk hebt geïnstalleerd ben je de volgende termen misschien wel eens tegengekomen backhaul, wifi-backhaul of ethernet-backhaul.

Antwoord:

De TP-Link Deco M4 ondersteund ethernet-backhaul.Een draadloos mesh netwerk kan je opzetten met bijvoorbeeld de TP-Link Deco M4. Dit zijn meerdere apparaten die je op verschillende plekken in huis zet en die allemaal een draadloos netwerk uitzenden. Het mesh netwerk bepaald met welk apparaat jij verbinding maakt.

Bij een standaard netwerk maak je verbinding met het apparaat dat het dichtst in de buurt zit. Bij een draadloos mesh netwerk kan het voorkomen dat je niet verbonden bent met de dichtst bijzijnde apparaat, maar een apparaat dat verder staat, omdat die het minder druk heeft. Theoretisch bekeken probeert een mesh netwerk filevorming te voorkomen.

Met backhaul worden de verbindingen bedoelt tussen de apparaten die data met elkaar uitwisselen. Dit kunnen accespoints, extenders of switches zijn. De backhaul zorgt ervoor dat jij zo snel mogelijk op het internet komt.

WIFI-backhaul

In het geval van WIFI-backhaul worden deze verbindingen zo optimaal mogelijk ingezet door 5 gHz en 2.5 gHz op elkaar af te stemmen of te combineren. Dit moet wel door de apparaten ondersteund worden. Hierdoor kan storing en vertraging voorkomen worden. WIFI-backhaul wordt door veel mesh apparaten ondersteund.

Om dit goed te laten functioneren moeten de afzonderlijke apparaten wel in de buurt van elkaar staan. De afstand wordt bepaald door het gebouw waarin je een draadloos netwerk opzet. Dit wordt negatief beïnvloed door andere netwerken, beton en ijzer.

Maak je gebruik van de TP-Link Deco M4 dan is een van de deco apparaten de hoofddeco. Die is voorzien van een netwerkkabel. De drie apparaten maken onderling met elkaar verbinding via het draadloze netwerk.

Praktijksituatie WIFI backhaul:
Je hebt een laptop die verbinding maakt met een van de deco apparaten die niet de hoofddeco is. Om op het internet te komen stuurt die deco jouw verzoek door naar de hoofddeco. Dit betekent dus laptop > wifi > deco > wifi > hoofddeco > internet.

Ethernet-backhaul

Met ethernet-backhaul worden alle deco apparaten voorzien van een netwerkkabel. Ze hebben zo een stabiele verbinding naar het internet toe. Helaas is dit niet zo maar even een ethernetkabel in de apparaten stoppen en klaar. Je moet daar wel een bepaalde volgorde in aanbrengen. Voor meer informatie hierover zie mijn blog Stappenplan TP-Link Deco M4 installeren voor het beste resultaat.

Praktijksituatie ethernet backhaul:
Je hebt een laptop die verbinding maakt met een van de deco apparaten die niet de hoofddeco is. Om op het internet te komen stuurt die deco jouw verzoek door via de kabel naar de hoofddeco. Dit betekent dus laptop > wifi  > deco > kabel > hoofddeco > internet. Dit is stabieler en sneller en het WIFI netwerk wordt minder belast.

Conclusie:

Heb je een mesh netwerk met meerdere apparaten die een draadloos signaal uitzenden? Dan kan je de stabiliteit en het bereik vergroten door gebruik te maken van netwerk-backhaul.

Dit moet wel door de apparaten ondersteund worden. Daarnaast moet je ook kabels hebben liggen in het gebouw. Zijn die er niet dan zou je over kunnen stappen op Powerline adapters.

PS klant bij Ziggo?

Bezoek dan de webshop van Ziggo waar je tegen gereduceerde prijzen TP-Link deco apparaten aan kan schaffen.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.