Wat is een eSIM, de voordelen en de nadelen?

SIM op creditcard formaat

In het verleden heb ik uitgezocht welke telefoons ik allemaal heb gehad en dat was best interessant. Mijn eerste telefoon was een dikke zwarte Motorola telefoon met een externe antenne. Maar voordat je ermee kon bellen had je een telefoonnummer nodig en om een telefoonnummer te krijgen had je een simkaart nodig.

Sim staat voor subscriber identity module en zorgt ervoor dat jij verbinding mag maken met telecomprovider die het kaartje geleverd heeft. Daarnaast kan je er ook namen op telefoonnummers op bewaren. Toen ter tijd super handig voor wanneer je een nieuwe telefoon had gekocht. Even de sim swappen en je was klaar. Tegenwoordig zitten alle contacten in de cloud.

De meeste mensen denken bij de eerste simkaart aan de afmetingen van een vingerkootje, maar dat is onjuist. De eerste simkaart kwam uit de jaren negentig en had de afmetingen van een creditcard. De simkaart die ik als 12 jarige jongen had was dus al een tweede versie die je op de top van jouw wijsvinger kan laten balanceren. Eigenlijk werd deze versie de mini-SIM kaart genoemd.

De micro-SIM en de nano-SIM

Maar de techniek maakte het mogelijk om dezelfde functionaliteit in nog minder ruimte te persen waardoor de mini-SIM werd opgevolgd door de micro-SIM kaart. Deze was bijna 50% kleiner. Terwijl de techniek harder vooruit ging introduceerde de Apple iPhone 5 in 2012 de nano-SIM die weer een stuk kleiner werd. Alleen het fysieke chipje dat verbinding maakte met de smartphone bleef over.

Vrijwel alle smartphones maken tegenwoordig alleen nog gebruik van de nano-SIM. In de basis doet het nog steeds hetzelfde als zijn voorgangers. Jouw de mogelijkheid bieden om te bellen, te sms’en en te internetten.

De eSIM

Ook de nano-SIM is niet meer de laatste versie. De nieuwste is de eSIM wat staat voor embedded-SIM. De volledige naam is eigenlijk eUICC wat staat voor embedded universal integrated circuit card. De SIM kaart heeft het woord embedded ervoor omdat hij geïntegreerd zit in een apparaat maar je kan hem ook nog als los SIM kaartje kopen, zoals bij een sim only abonnement.

In de basis werkt de eSIM hetzelfde als de normale SIM maar is hij digitaal opgeslagen. Hij identificeert zich bij de provider zodat jij kan bellen of internetten. Het grootste voordeel van een eSIM is dat je er verschillende profielen met mobiele nummers op kan zetten. Bijvoorbeeld een privé en een zakelijk telefoonnummer. Dan hoef je niet 2 smartphones mee te nemen. Het ondersteunen van meerdere telefoonnummers is wel het tegenovergestelde van de voorgaande SIM kaarten. Die ondersteunde maar 1 telefoonnummer.

Het tweede voordeel is dat een eSIM ook op een speciale chip op de smartphone gedownload kan worden. Er hoeft dan fysiek geen ruimte vrij gehouden te worden voor de SIM wat invloed kan hebben op de afmetingen en het design van smartphones. Dit voordeel heeft ook meteen een nadeel en dat is dat niet alle smartphones het ondersteunen. Zo ondersteund Apple het pas vanaf de iPhone 11 en de Xs.

Het tweede nadeel van de eSIM is de beveiliging. Hackers kunnen 06-nummers gemakkelijker overnemen volgens RTL Nieuws. Een hacker heeft alleen jouw 06 nummer en het wachtwoord om bij de provider in te kunnen loggen. Dit is toch wel belangrijk gezien de WhatsApp fraude die tegenwoordig best vaak voorkomt. Een goed en uniek wachtwoord helpt.

Ondersteuning van telecomproviders

De eSIM is in Nederland pas laat geïntroduceerd omdat telecomproviders nogal terughoudend waren. Overstappen met een eSIM is nu nog veel makkelijker dan met een normale SIM kaart. De telecomproviders zijn toch overstag gegaan en T-Mobile is hierin de trendsetter door als eerste eSIM te ondersteunen. Inmiddels leveren Vodafone en Simyo ook eSIMs. KPN doet dit alleen nog voor bestaande KPN mobiel klanten.

Wil je overstappen naar een eSIM en wordt jouw smartphone ondersteund? Vergeet dan niet online de prijzen te vergelijken en de aanbiedingen te controleren.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.