Laptop harde schijf wissen voordat deze retour gaat

Harde schijf of SSD van een laptop wissen voordat je deze retour stuurt.Een paar weken geleden had ik een nieuwe HP Pavilion laptop gekocht. Een prachtig apparaat met een AMD Ryzen 5 processor en een Radeon grafische kaart. Voorzien van verlichte toetsen en een SSD harde schijf met een opslag van 512 GB.

Maar de laptop had 2 problemen:

 1. De ventilator maakte heel de tijd veel lawaai
 2. De accu was in iets meer dan een uur leeg

Natuurlijk ben ik eerst zelf op onderzoek gegaan omdat het mijn kennisgebied is. De conclusie was dat iets heel veel stroom trok. Hierdoor moest de laptop extra gekoeld worden en liep de accu snel leeg. Maar wat is nog steeds een mysterie. Ik gebruikte hem alleen voor bloggen, e-mailen en Youtube.

Omdat de laptop binnen de 30 dagen bedenktijd zat kon ik hem omruilen voor een andere. Maar inmiddels had ik al mijn e-mails, documenten, afbeeldingen, muziek etc al op het apparaat gezet.

Dit was de eerste keer dat ik een apparaat van mijzelf ging retourneren terwijl al mijn persoonlijke data zoals inloggegevens en belastingaangiftes er al op stonden. Je wilt natuurlijk niet dat dit in verkeerde handen komt.

> Lees mijn blog waarom je een USB stick moet wipen

Windows 10 opnieuw installeren:

Toch wilde ik het initiatief tonen om alvast mijn persoonlijke data te vernietigen. Ik heb daarom eerst Windows 10 opnieuw geïnstalleerd. Dit wordt ook wel “opnieuw instellen” genoemd.

 1. Klik op de startknop en typ “opnieuw instellen”
 2. Klik op “Deze pc opnieuw instellen”
 3. Klik op “Aan de slag”
 4. Geef nu aan dat je alles wilt verwijderen
 5. Als extra optie kan je aangeven dat de data vernietigd moet worden
 6. Beantwoord de overige vragen
 7. Uiteindelijk wordt de pc opnieuw ingesteld, dit kan enkele uren duren

Handmatig de vrije ruimte wipen:

Het uiteindelijke resultaat was een schone laptop, net of hij uit de doos kwam. Maar ik twijfelde aan de betrouwbaarheid hoe Windows 10 bestanden wist. Overschrijven ze het met 0 en 1 en hoe vaak vroeg ik me af.

Voor een extra stukje zekerheid heb ik daarom Piriform CCleaner geïnstalleerd. Dit is een gratis programma die bestanden kan vernietigen. Immers het verwijderen van een bestand uit de prullenbak is nooit voldoende. Bestanden definitief verwijderen kan je alleen bereiken door deze te wipen of de harde schijf fysiek te vernietigen.

 1. Start Piriform CCleaner
 2. Schakel de internetverbinding uit
 3. Klik in het linker grijze gedeelte op “Gereedschap”
 4. Klik in het witte gedeelte op “Gegevenswisser”
 5. Kies bij “Wissen” in het midden van het scherm dat je de vrije ruimte wilt wipen
 6. Kies bij “Beveiliging” hoe goed je wilt wipen (meer is beter, maar duurt langer)
 7. Kies bij “Stations” de partities die je wilt wipen
 8. Druk op “Wissen” onderin het scherm en wacht tot hij klaar is
 9. Gebruik de laptop ondertussen niet voor optimaal resultaat

Sluit de laptop op het stopcontact aan en geef via Energiebeheer aan dat hij niet in slaapstand mag voor bijvoorbeeld 5 uur.

Conclusie:

Ik heb de harde schijf een paar keer door CCleaner laten wipen. Dit heeft uiteindelijk 6 uur geduurd. Maar op deze manier had ik het idee dat mijn bestanden nooit meer teruggehaald kunnen worden.

Naast Piriform zijn er nog een aantal andere programma’s waarmee je data kan wipen. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer antivirus programma’s die dit aanbieden.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.