Internet is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven

Als mensen een nieuw huis kopen omdat ze vertrekken uit hun ouderlijk huis, huurhuis of een ander huis dan is misschien een van de belangrijkste stappen wel internet afsluiten. Bij bedrijven gaat het precies hetzelfde. Voor er verhuisd wordt naar een mooie nieuw kantoor wordt er eerst gekeken of het internet wel goed genoeg is. Je kan niet meer zonder, het is zo verweven in ons dagelijks leven.

Ik ben blogger en programmeur en daardoor behoorlijk afhankelijk van internet. Zonder internet kan ik niet werken. Als ik dat achterwege zou laten en alleen naar mijn privé situatie kijk ben ik nog steeds afhankelijk. Thuis internet ik op mijn iPad of computer of kijk ik films via mijn Chromecast. Vertellen mijn zonnepanelen wat ze opgewekt hebben en kan ik op afstand mijn slimme apparaten beheren. Wanneer ik van mijn werk vertrek geef ik mijn slimme thermostaat opdracht om mijn huis te verwarmen.

Het is best interessant om te merken hoe iets simpels uitgroeit tot een wereldwijde standaard die niet meer teruggedraaid kan worden. In de jaren 90 kwamen de eerste mobiele telefoons naar Nederland. Er waren toen alleen nog maar vaste telefoons en zelfs niet ieder huis had die.

Op straat werd onderzoek gedaan of mensen wel interesse hadden in een mobiele telefoon. Dat ze overal konden bellen en overal bereikbaar waren. Weinig mensen waren enthousiast. Kijk nu op straat eens om je heen. Iedereen heeft een smartphone, jong en oud, maar wel allemaal met internet.

Eerste levensbehoefte:

Omdat het internet zich zo verweven heeft in ons privé en zakelijk leven wordt het tegenwoordig ook wel een primaire behoefte genoemd. Het is een aanvulling op het lijstje met water, zuurstof, voedsel, kleding en medische hulp.

Maar soms kan het ook heerlijk zijn om even niet met internet bezig te zijn. Leg de smartphone eens een dag weg en ga naar buiten of lees een boek. Voor veel mensen is dat lastig want het internet biedt zoveel mogelijkheden. Een onuitputtelijke bron van kennis maar ook van vermaak.

Met internet kan je veel automatiseren, dit wordt ook wel the internet of things genoemd. Zo heb je de Homey, een apparaat dat 50.000+ apparaten kan aansturen. In het verleden heb ik een demo gezien waarin iemand in de auto stapte en via Homey opdracht gaf om de oven voor te verwarmen.

Overstappen en besparen:

Heb je eenmaal internet dan kan het nog steeds interessant zijn om rond te kijken naar andere providers. Misschien dat die andere provider hetzelfde levert voor minder geld of voor hetzelfde juist meer levert. Om goed te kunnen vergelijken moet je eerst voor jezelf weten wat je echt nodig hebt. Maak daarvan een lijstje en ga vervolgens op “internet” opzoek. Er zijn altijd acties.

Overstappen tussen internetproviders is tegenwoordig net zo makkelijk als tussen stroom- en gasleveranciers. Alleen doen mensen het niet, ze denken dat het teveel moeite kost of niets oplevert. Een andere reden is dat mensen een e-mailadres van de provider gebruiken. Zij denken dat dit e-mailadres na overstap komt te vervallen en eigenlijk klopt dat ook wel. Maar bij veel providers kan je tegenwoordig een los abonnement afsluiten om het e-mailadres te behouden.

Een beter idee is om over te stappen naar een eigen domein, zoals timdehoog.nl, een Gmail adres of een Outlook adres. Dan kan je in de toekomst veel makkelijker internet afsluiten bij een andere provider en geld besparen.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.