Windows 10 upgraden voor Bitlocker encryptie ondersteuning

Bitlocker encryptie instellen op Windows 10 Professional.Windows 10 Home:

Na het kopen van mijn nieuwe Windows 10 laptop wilde ik dat alle bestanden op de harde schijf versleuteld zouden worden. Mocht mijn laptop gestolen worden dan kan niemand iets met de data.

Alleen worden laptops van consumenten standaard geleverd met Windows 10 Home editie. Dit werkt in de basis prima, maar wil je gebruik maken van de ingebouwde Bitlocker encryptie, dan heb je Windows 10 Professional of hoger nodig.

Apple FileVault:

Alle grote techbedrijven roepen tegenwoordig dat beveiliging en privacy belangrijk is. Dan is het toch wel jammer dat de ingebouwde Bitlocker versleuteling niet standaard beschikbaar is voor alle Windows 10 versies. Apple doet het met macOS een stuk beter. Daar zit versleuteling standaard ingebouwd onder de naam FileVault.

Natuurlijk zou ik ook kunnen kiezen voor het gratis alternatief VeraCrypt. Maar voor je het weet geeft dat problemen als je Windows 10 opnieuw wilt installeren, bij wilt werken of wanneer je bepaalde herstelopties uit wil voeren. Dus mijn voorkeur ging nog steeds uit naar Bitlocker.

Windows 10 Professional:

De conclusie is dus dat ik een Windows 10 Professional licentie nodig heb. Deze heb ik via GamekeyDiscounter.nl gekocht. Je hebt dan de keuze uit OEM voor 11 euro of RETAIL voor 30 euro. Je mag een OEM licentie alleen op een nieuw apparaat gebruiken. Aangezien mijn laptop nieuw was heb ik gekozen voor de OEM licentie.

Via het “Instellingen” scherm “Algemeen” en dan “Over” kan je de productcode die bij de licentie is geleverd invullen.

Activeren mislukt:

Maar toen begonnen de problemen. Windows 10 kon niet bijgewerkt worden naar Windows 10 Professional. Ik kreeg allemaal vreemde foutcodes waar ik niets mee kon.

De oplossing bleek om eerst alle Windows 10 updates handmatig te installeren via het “Instellingen” scherm. Daarna heb ik mijn laptop opnieuw opgestart en had ik opeens Windows 10 Enterprise. Deze versie komt na Windows 10 Professional.

Vervolgens heb ik opnieuw mijn productcode toegevoegd en kon ik wel bijwerken naar Windows 10 Professional.

Bitlocker instellen:

Bitlocker instellen kan je het snelste doen door onderin op het zoekglas te klikken en “bitlocker” te typen. Klik op “bitlocker beheren” en geef vervolgens aan welke partitie je wilt versleutelen.

Windows 10 stelt vervolgens een aantal vragen. De belangrijkste is waar je de herstelsleutel wilt bewaren. Mijn advies is om dit op minimaal 2 plekken te doen.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.