Jouw smartphone draadloos opladen, dag vervelende kabel

Ben je een beetje een fanatieke smartphone gebruiker dan is de kans groot dat je hem iedere dag moet opladen. Want je kan met een smartphone zo veel en je wilt graag op de hoogte blijven van de nieuwste e-mails, Tweets en LinkedIn posts.

Het nadeel is alleen dat je jouw Apple iPhone of Samsung Galaxy aan een kabeltje moet leggen. Met als gevolg dat er na verloop van tijd door het huis of op het werk adapters met kabels slingeren.

Ik heb al jaren een elektrische tandenborstel en die kan al die tijd al draadloos opladen. Ik hoef geen kabeltje aan te sluiten, maar moet hem wel op een laadstation zetten. Laden is heel simpel, al moet ik meteen bekennen dat ik het alsnog te vaak vergeet. Met als resultaat een lege tandenborstel voor het slapen gaan. Waarom zou dat niet voor smartphones kunnen?

Gelukkig is er goed nieuws want deze oplaadmethode is ook beschikbaar voor smartphones onder de naam Qi. Hoe je het uitspreekt mag je zelf bepalen. Helaas moet ik nu alvast een aantal lezers gaan teleurstellen. Niet alle smartphones ondersteunen deze techniek. Zo werkt het bij iPhones pas vanaf de iPhone 8.

De iPhone SE 2020 die ik onlangs heb gekocht wordt dus wel ondersteund. Het vereist bepaalde hardware die je alleen in nieuwere smartphones zal vinden. Simpel gezegd, de smartphone ondersteund het of ondersteund het niet. Je kan het niet achteraf toevoegen.

Met de Belkin Qi lader kan je jouw smartphone draadloos opladen.Om draadloos te kunnen laden heb je een laadstation nodig die je op het stopcontact aansluit. Een voorbeeld is de Belkin Boost-Up, een mooie ronde schijf die je op jouw bureau kan plaatsen. Kosten? Ongeveer 40-50 euro. Als jouw werkdag begint leg je de telefoon gewoon op de schijf en hij begint te laden.

Wist je dat ook steeds meer auto’s ondersteuning hebben voor draadloos laden? Afgelopen weken heb ik een aantal keren mogen rijden in de Renault Zoë en Clio van nog maar een paar jaar oud. In het middenconsole heb je een vakje waar je jouw smartphone in kan leggen om op te laden.

Inmiddels heeft Ikea ook de weg gevonden naar elektrische producten. Zo kan je al jaren zonnepanelen kopen en sinds kort ook een draadloze oplader voor smartphones. Als je rondkijkt in het verkeer zie je ook steeds meer Apple AirPods die draadloos worden opgeladen.

Maar laten we eens kijken hoe het draadloos laden volgens de Qi standaard werkt. Belangrijk om te weten is dat het een standaard is die door de grootste smartphone fabrikanten zoals Apple, Samsung en Sony wordt ondersteund. Zou dit niet zo zijn dan heb je voor verschillende merken weer anders laders nodig.

Een draadloze lader is eigenlijk een elektro-magneet die een magnetisch veld creëert wat wij mensen niet kunnen zien. Dit magnetische veld wordt weer opgepakt door de smartphone en omgezet in energie dat opgeslagen kan worden in een accu. Er wordt dus energie verplaatst tussen twee apparaten. Apart? Misschien. Maar als je jouw smartphone aansluit op een kabel zie je toch ook geen stroom door de kabels lopen?

Het is een echte gadget en zal zeker mooi staan in de woonkamer of op de keukentafel.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.