Gelukkig 2021! Tijd voor die grote schoonmaak

Gelukkig nieuwjaar, tijd voor die grote schoonmaak.
Foto door: Sincerely Media on Unsplash

Het is 1 januari 2021 en er is zojuist een nieuw jaar begonnen. Ik wens je daarom het allerbeste voor 2021 en dat het een beter jaar dan 2020 mag worden. Misschien komen jouw dromen of ambities de komende maanden wel uit.

De komende dagen heb je vast nog een paar dagen vrij van werk. Afspreken met vrienden en familie zit er misschien nog niet in. Gebruik die vrije tijd daarom voor een grote schoonmaak. Al is het maar een paar uur per dag.

Verwijder oude software:

Wees een kritisch naar de software op jouw computer. Gebruik je dat allemaal nog? Zo nee verwijder het dan. Controleer ook meteen even of je de laatste versie van de software hebt. Oude software kan van invloed zijn op de beveiliging van een computer of laptop.

Microsoft Office 2007 bijvoorbeeld wordt allang niet meer ondersteund. Koop op internet een goedkope licentie voor een paar tientjes voor Office 2019.

Pak de stofzuiger er eens bij:

Ontkoppel alle kabels van de computer, schroef het zijpaneel los en maak de kast open. Wedden dat er stof in zit. Met die ventilatoren en warmte kan dat ook niet anders. Zuig dit allemaal op met een stofzuiger. Pak niet een bus met perslucht want dan blaas je het stof van links naar rechts. Ventilatoren vereisen wel wat aandacht zoals je in dit blog kan lezen.

Ook de onderkant van een laptop kan je uitzuigen. Sommige laptops kan je nog openschroeven zodat je beter bij de moeilijke plekken kan komen. Vergeet ook het toetsenbord niet schoon te maken. Je moet eens weten hoe vies dat eigenlijk is.

Verwijder oude accounts:

Ik heb in 2020 een schoonmaak gehouden wat mijn accounts betreft. Veel gebruikte ik niet meer en die heb ik allemaal opgezegd. Dit was een behoorlijke klus, maar zorgt ervoor dat mijn beveiliging wel een stuk beter op orde is.

Een aantal had ik opgeslagen in een Word document, andere weer in mailtjes in mijn e-mailprogramma en sommige wist ik uit mijn hoofd. Deze heb ik allemaal in een wachtwoord manager gezet. Zo heb ik op alle apparaten toegang tot mijn inloggegevens.

Ik heb meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om sterkere wachtwoorden te gebruiken voor mijn accounts. Ze zijn amper te onthouden, maar daar heb ik een wachtwoordmanager voor.

Misbruik van inloggegevens komt dagelijks voor. Controleer daarom via de website Have I Been Pwned of jouw inloggegevens uitgelekt zijn.

Fijn die grote schoonmaak:

Het kost je misschien enkele uren of dagen werk, maar de schoonmaak is de moeite waard. Een veilige schone computer en één totaallijst van alle accounts die je nog steeds actief gebruikt. In 2022 kan je dit natuurlijk weer herhalen.

2 reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.