Wat kan je met een Learning Management System (LMS)?

Een tijdje geleden was ik nieuwsgierig naar de software mogelijkheden wat betreft online lesgeven en lesvolgen. Op internet kwam ik vaak online cursussen tegen. Na wat zoeken in Google kwam ik uit op het begrip LMS wat staat voor learning management system. Vertaald naar het Nederlands kom je uit op leermanagement systeem.

LMS

Een LMS is een online omgeving waar trainingen of opleidingen aangeboden worden. Dit betekent dat je dus niet meer overdag of ’s avonds naar school hoeft. Je kan vaak op jouw eigen tempo studeren. Nieuwe dingen leren is leuk, maar voor mensen naast een fulltime baan, sporten en een gezin soms wel een uitdaging.

Het voordeel van een online leeromgeving is dat het veel laagdrempeliger is waardoor mensen eerder geneigd zijn om te gaan studeren. Voor de werkgever zijn de kosten vaak ook een stuk lager dan wanneer medewerkers weer naar school gaan. Salesforce biedt een eigen online LMS aan onder de naam Trailheads wat behoorlijk populair is.

Meer omzet voor een bedrijf

Beter opgeleid personeel zorgt dat een bedrijf beter kan functioneren en indirect voor meer omzet. Voor een directeur van een autogarage is het belangrijk dat de monteurs op de hoogte blijven van de laatste technieken. Als je als garage niet bij blijft moet je na verloop van tijd tegen klanten zeggen dat je niet weet hoe er iets gerepareerd moet worden.

Een goed LMS zorgt ervoor dat alle opleidingen in een centraal systeem worden aangeboden. Dus niet dat medewerker 1 naar Eindhoven moet en medewerker 2 weer naar Utrecht. Een werkgever kan zo veel gemakkelijker opleidingsplannen opzetten en de voortgang monitoren. Daarnaast kan je in sommige learning management systemen ook werken met budgetten. Een medewerker kan per jaar x bedrag uitgeven aan opleidingen binnen het LMS.

Screenshot van het LMS systeem van MyCademy.com.
Screenshot van het LMS systeem van MyCademy.com.

Zelf ontwikkelen of een bestaand LMS gebruiken

Je kan als bedrijf een LMS laten ontwikkelen door een professioneel bureau of je kan gebruik maken van een bestaand LMS systeem. Het resultaat zal zijn dat je dit zelf nog moet vullen met theorie, opdrachten en examens.

Als werkgever kan je er ook voor kiezen om een abonnement op een bestaand LMS te nemen dat al gevuld is. Een voorbeeld daarvan is Mycademy.com. Zij bieden meer dan 3000+ opleidingen aan over onder andere IT en techniek. Een werkgever hoeft bijna niets in te richten, kosten zijn lager en de medewerker kan meteen beginnen.

Conclusie

Natuurlijk heeft een opleiding op school volgen, met anderen in een klassikale omgeving, zeker voordelen. Maar het schept wel meer verplichtingen en daardoor dus een drempel. Voor een werkgever biedt een LMS dus zeker uitkomsten. Hiermee kan die automonteur in het weekend, als hij een paar uurtjes overheeft, zijn kennis bijwerken over auto’s.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.