Welk materiaal gebruik ik om een netwerkkabel te maken

Ik ga er vanuit dat je al de juiste netwerkkabel gekocht hebt van het juiste type. Als het even kan adviseer ik CAT6 zodat je netwerk meteen gereed is voor de toekomst. Met CAT6 kabels kan je tot 1GBPS terwijl CAT5 maar tot 100MBPS gaat. Overigens moet de apparatuur aan beiden uiteinden van de kabels ook met deze snelheden om kunnen gaan.

Kleuren volgorde:
Even een korte opfriscursus. Een netwerkkabel heeft 8 draden met verschillende kleuren. Voor een standaard netwerkkabel moeten deze aan beiden kanten dezelfde volgorde hebben. Er is wel een standaard kleurvolgorde die wereldwijd wordt gebruikt. Deze hoef je niet te volgen zolang je jouw eigen volgorde maar aan beiden kanten gebruikt. Een kabeltester helpt je hierbij.

Krimptang:
Zorg ervoor dat je een goede krimptang van ijzer gebruikt. Gebruik niet de krimptang die KPN levert. Deze zijn gemaakt van plastic en kan je maar een paar keer gebruiken.

Deze tangen zijn niet zo duur en kan je online al vanaf 15 euro aanschaffen. De krimptang op de afbeelding kan alleen RJ45 stekkers krimpen. De meeste tangen kunnen RJ45 en RJ11 stekkers krimpen. Deze worden ook wel modulaire krimptangen genoemd.

Bestel een modulaire krimptang

Striptang of kabelstripper:
In het strippen van een kabel ben ik slecht. De krimptang die ik gebruik heeft ook de mogelijkheid te strippen. Maar meestal strip ik meteen de draden door zodat je die niet meer kan gebruiken.

Sinds iets meer dan een jaar heb ik deze kabelstripper. Een simpele tool die voor het grootste deel uit plastic bestaat. Maar het voorkomt wel dat je te diep een kabel stript. Je legt de kabel in een van de gootjes en draait een rondje. Vervolgens kan je de mantel eraf halen.

De stripper kost nog geen 2 euro en dat is hij zeker waard.

Bestel deze kabelstripper

RJ45 stekkers, hoe meer je er koopt hoe goedkoper.RJ45 stekkers:
Misschien is dit wel het simpelste onderdeel van een netwerkkabel, maar ook het belangrijkste. Zonder deze stekker heb je niets aan de kabel. Je koopt deze op internet voor nog geen 20 eurocent per stuk. Als je op Bol.com zoekt kom je ze ook veel duurder tegen. Ik snap alleen niet waarom.

Het is een stukje plastic met koper en/of goud. Deze dingen worden massaal geproduceerd en hoe meer je er tegelijk koopt hoe goedkoper. Natuurlijk kan er een keer een defecte stekker tussen zitten. Maar het kan ook mis gaan bij het gebruik van de krimptang.

Je hebt wel luxere stekkers met een metalen omhulsel. Deze kosten snel 60 cent per stuk. Persoonlijk gebruik ik ze niet omdat je dan niet goed kan zien of de draden in de juiste volgorde zitten.

Bestel 100 RJ45 stekkers voor 15,50 euro

Kabeltester:
Een kabeltester is een simpel maar handig apparaat om netwerkkabels te controleren.Heb je de netwerkkabel voorzien van RJ45 stekkers dan is het handig om deze te testen voordat je hem aansluit. Hiervoor kan je een kabeltester gebruiken.

Een kabeltester bestaat uit 2 apparaten met 8 lampjes. Deze sluit je aan beiden uiteinden van de kabels aan. Het grote kastje zend over alle 8 de draden een signaal middels stroom.

Wordt het signaal via draad 1 verstuurd dan moet bij beiden apparaten lampje 1 branden. Brand aan de ene kant lampje 1 en aan de andere kant 3. Dan weet je dat de draden verkeerd aangesloten zijn. Het nadeel hiervan is dat je de kabel opnieuw moet knippen.

Bestel een kabeltester

Complete set:

Heb je nog niets van bovengenoemd materiaal? Dan kan je ook een complete set kopen. Afhankelijk van degene die je koopt ben je onder aan de streep goedkoper uit.

Met dit materiaal wordt het een stuk gemakkelijker om netwerkkabels te maken. Ik gebruik het iedere keer weer om problemen achteraf te voorkomen.

Bekijk netwerk test sets

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.