Wat wordt er met WordPress FSE bedoelt?

WordPress komt met FSE, Full Site Editing.De afgelopen 6 maanden kom je op internet steeds vaker het begrip WordPress FSE tegen. Maar wat wordt hier mee bedoelt? FSE staat voor Full Site Editing en dat betekent dat je met WordPress de volledige website kan beheren zonder plugins.

Het begon met blogs:

Vroeger is WordPress ooit begonnen als CMS voor het gemakkelijk beheren van blogs. Door het simpele gebruik werd dit een succes waardoor het open-source CMS systeem gegroeid is om complete websites te beheren. Op dit moment maakt meer dan 35% van de websites wereldwijd hiervan gebruik.

Maar om iets visueel zichtbaars te tonen aan jouw bezoekers heb je een thema nodig. WordPress zonder thema is niets. Je zou het kunnen vergelijken met een computer zonder beeldscherm. Daarom zijn er op internet tienduizenden thema’s te vinden. Gratis en betaald, simpel en zeer uitgebreid.

Elementor page builder:

De afgelopen jaren zijn page builders zoals Elementor steeds populairder geworden. Dit als antwoord op de soms beperkende thema’s die je online kan downloaden. Met een page builder kan je pagina’s helemaal vormgeven in een visuele omgeving. Je bent dan niet meer afhankelijk van een thema of programmeur.

Om Elementor te gebruiken heb je nog steeds een thema nodig, maar dat is een beetje dubbelop omdat je toch jouw eigen ontwerpen (templates) maakt. Daarom heeft Elementor het Hello Elementor thema gelanceerd. Dit thema voorziet in de minimale verplichtingen die WordPress aan een thema stelt.

Gutenberg, het antwoord van WordPress op page builders.Gutenberg, het antwoord op page builders:

In aanloop naar FSE heeft WordPress in 2018 de plugin Gutenberg gelanceerd. Hiermee is het mogelijk om pagina’s vorm te geven net als met een page builder plugin. Inmiddels is deze plugin geïntegreerd in WordPress en is daarmee de klassieke editor vervangen. Wil je deze terug? Dan zal je daarvoor de plugin Classic Editor moeten installeren.

In de afgelopen jaren is Gutenberg behoorlijk uitgebreid met nieuwe functies. Daarnaast zijn er ook vele bugs opgelost en is de snelheid geoptimaliseerd. Echter Gutenberg wordt gemengd ontvangen door het grote publiek. Sommige vinden het fantastisch en anderen zeggen dat het niet de standaard voor WordPress mag zijn.

FSE komt eraan:

Toch voelt WordPress de hete adem van Elementor en andere page builders. Kijkende naar de feiten: Gutenberg is gratis en Elementor Pro kost nog geen 60 dollar per jaar. Wil je ook het meeste uit andere page builders halen dan heb je wel de betaalde versie nodig.

Elementor heeft de laatste jaren grote stappen gemaakt en dat merk je in het stijgende aantal gebruikers. WordPress wil graag dat mensen afstappen van page builders en wil daarom Gutenberg nog meer naar voren schuiven. Een belangrijke stap daarin is FSE, iets wat met Elementor al mogelijk is sinds 2020.

Door full site editing aan te bieden heb je geen page builder plugin meer nodig. Het zit zo geïntegreerd in WordPress. Op zich is dit een voordeel, maar waarom ontwikkel je een nieuwe page builder als er al professionele oplossingen zijn.

Gemiste inkomsten:

Het kan ook een nadeel zijn voor bedrijven of personen die websites maken voor anderen. Het wordt op deze manier voor veel meer mensen gemakkelijker om zelf een website te ontwikkelen. Toch hebben de afgelopen jaren bewezen dat het ontwikkelen van websites expertise vereist om te slagen. Ik adviseer daarom om websites nog steeds door een professioneel bedrijf te laten ontwikkelen. Maar een page builder biedt opdrachtgevers wel de mogelijkheid om zelfstandig pagina’s creatiever van content te voorzien.

Conclusie:

Je weet nu dat FSE voor Full Site Editing staat. Wanneer FSE komt is nog niet bekend. Gutenberg wordt stapje voor stapje uitgebreid, maar de kans is groot dat het in 2021 gelanceerd wordt.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.