Toepassing van VR (Virtual Reality) privé en zakelijk

De Oculus Quest 2 VR bril.Een aantal jaren geleden heb ik van mijn werkgever een Oculus Quest VR set gekregen als Kerstcadeau. De werkgever had zitten vissen bij de medewerkers wie games speelde op een spelcomputer of een pc. Ik was daar een uitzondering in want ik speelde al jaren geen games meer.

Toch was ik blij met het cadeau omdat ik heel nieuwsgierig was naar de techniek. Het eerst volgende weekend heb ik de installatie in gebruik genomen. Ik moet bekennen dat ik van te voren wel een beetje sceptisch was. Werkt het echt zo goed als ze zeggen en is het levensecht waren vragen die ik had.

Een achtbaan game getest, levensecht:

Als test had ik een game geïnstalleerd waarin je in een achtbaan stapte. Nou ben ik in alle achtbanen van de Efteling geweest zonder misselijk te worden. Een rondje met een VR bril zou vast niet zo levensecht kunnen zijn. Dat bleek het dus wel te zijn. Door de bril had je eigenlijk hetzelfde gevoel alsof je in een echte achtbaan zat. Tegenwoordig zijn er ook achtbanen in de fysieke wereld waar je een VR bril opzet. Op die manier ervaar je een rit op een compleet andere manier zoals door een jungle

Robo Recall, net of je in een andere wereld zit:

Overtuigd van de prestaties van de VR bril installeerde ik de game Robo Recall. In dit spel moet je losgeslagen robots vernietigen of arresteren. Het is een grafische wereld, maar na 10 minuten weet je niet beter. Je gaat er zo in op dat je verbaasd bent wanneer je de bril weer af doet. Toekijken terwijl anderen spelen is ook heel grappig.

Van privé naar zakelijk gebruik:

Virtual reality is een blijvertje en dat is wel duidelijk. De kwaliteit van het beeld dat geprojecteerd wordt is door de jaren heen steeds beter geworden. Voorheen had je nog een krachtige computer nodig. Tegenwoordig zit alles in de virtual reality bril ingebouwd of maakt het gebruik van de rekenkracht van een smartphone.

Skydiven boven Hawaï of Dubai:

In Roosendaal kan je al jaren in een toren skydiven. Dit is voor iedereen toegankelijk, stukken gemakkelijker en goedkoper dan uit een vliegtuig springen. Om interessant te blijven voor het publiek hebben ze een paar jaar geleden ondersteuning voor virtual reality toegevoegd. Met een bril op spring je virtueel uit een vliegtuig boven een van de vier bekende plekken. Het gevoel is levensecht.

Huizen of kantoren bekijken:

Gebouwen worden al jaren op internet aangeboden met foto’s, video’s of zelfs de mogelijkheid er doorheen te klikken. De laatste jaren wordt ook in deze sector virtual reality gebruikt om te laten ervaren hoe het gebouw eruit ziet. Dan krijg je pas echt het gevoel of je door jouw nieuwe slaapkamer wandelt.

Dit opent letterlijk nieuwe deuren in het sneller verkopen van gebouwen omdat je het beter kan ervaren. Alleen zitten op de bank in de woonkamer gaat niet lukken.

Sector gezondheid:

In de markt voor gezondheid wordt ook hevig geïnvesteerd om virtual reality toe te passen. Zo heb je het bedrijf Embodied Labs dat het mogelijk maakt om gezondheidsproblemen te ervaren of virtueel complexe operaties te oefenen. Ook wordt VR toegepast in serious games voor mensen die thuis behandeld worden. Via serious games worden het geheugen en de concentratie verbeterd.

Sector onderwijs:

Ook het onderwijs is een grote markt met potentie waarin veel wordt geïnvesteerd. Denk aan mogelijkheden om samen virtueel nieuwe dingen te leren of elkaar te ontmoeten. Het Deense Labster ontwikkeld bijvoorbeeld virtuele wetenschappelijke labs. Studenten kunnen zo ervaren hoe het is om te werken in een lab. Stukken goedkoper dan een lab bouwen. Maar ook hotels passen virtual reality toe om hun personeel beter op te leiden of ervaring te geven in situaties met vervelende klanten.

Samenwerken:

Dit blijft voor veel bedrijven een belangrijk onderwerp. Hoe kan je ervoor zorgen dat collega’s beter samenwerken ook al werken zij op afstand? Ook hierin biedt virtual reality oplossingen. Zo kan er een virtuele wereld ontwikkelt worden waarin de collega’s als avatars (poppetje) rondlopen en bij een whiteboard staan. Lijkt het net of je toch in dezelfde vergaderruimte zit zonder die reistijd.

Die avatars waren jaren geleden nog blokkerige poppetjes, maar worden steeds echter door personalisatie. In een virtuele wereld wordt het ook mogelijk om een high five of een box te geven want je bent online dichter bij elkaar dan ooit.

Wat kost een VR bril:

Virtual reality brillen zijn niet goedkoop. Voor particulieren, om games te spelen zit je rond de 400 euro voor een goede bril van bijvoorbeeld Oculus. Wil je de VR zakelijk toepassen dan zit je snel boven de 1000 euro. Dit bedrag is wel afhankelijk van wat je met de bril wilt doen. Mag de bril bijvoorbeeld verbonden zijn met een kabel of moet deze helemaal draadloos zijn.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.